Een gezonde leefomgeving voor je kindje, hoe doen wij dat?

gezonde leefomgeving kindje

Wij hechten veel waarde aan gezonde voeding voor ons kindjes. Maar een gezonde leefomgeving voor je kindje is net zo belangrijk. Hieronder laat ik zien hoe wij dit aanpakken.

Een schoon huis

Baby’s stoppen alles in hun mond en brengen veel tijd door op de grond. Daarom vinden wij het belangrijk dat de vloer stofvrij is, schoon en dat er niks op de vloer ligt. Wij maken gebruik van een draadloze stofzuiger. Die pak je zoveel sneller dan een stofzuiger met snoer. Als er iets gekruimeld heeft, heb je dit binnen no time opgeruimd. Een kruimeldief is hiervoor ook erg handig. Wij dweilen elke dag en er de hele dag een schoon sopje op het aanrecht met doekje, om even snel een doekje over de tafel te kunnen halen als dit nodig is.

Veilig ontdekken

Zodra je baby zich begint te verplaatsen: tijgeren of kruipen, begint helaas de fase dat er wat aanpassingen nodig zijn in huis. Die kleine handjes komen overal terecht.
Toen we nog in een huis woonde met trappen, hadden we natuurlijk traphekjes. Nu hebben we raambeveiligers (omdat we hoog wonen) en stopcontactbeveiligers. Schoonmaakmiddelen en medicijnen staan hoog en kasten die om kunnen vallen zitten vast in de muur. Ook houden we rekening met eventuele giftige planten. Als Evy met klein speelgoed aan het spelen is, komt Rosie daar niet in de buurt. Dit ruimen we ook altijd snel weer op in speciale bakken.

Voldoende ventileren en schone lucht

Schone lucht vinden wij ook een belangrijk onderdeel van een gezonde leefomgeving voor ons kindjes. Regelmatig laten we het huis luchten om te ventileren, vaak doen we dit als we niet thuis zijn (omdat we het niet veilig vinden als de ramen open staan). Ook staan ons ventilatieroosters altijd open. Je kunt ook gebruik maken van luchtfilters (en als je deze al hebt, tijdig vervangen), zoals wtw filters . Deze filter zorgt ervoor zorgt dat vuile lucht in je huis vervangen wordt voor schone lucht van buiten. Een wtw filter zorgt ervoor dat de buitenlucht dat naar binnen komt, eerst wordt gereinigd.

Temperatuur

Rosie leggen we vaak op de vloer zonder deken, zodat ze meer grip heeft om te oefenen met tijgeren en kruipen. Het is dan fijn dat de vloer niet te koud is, wij hebben vloerverwarming dat ervoor zorgt dat ze niet snel koud wordt op de vloer.

Een juiste temperatuur in de slaapkamer vinden we ook belangrijk. Wij slapen samen met ons kindjes en daarom houden we regelmatig hun temperatuur in de gaten door in de nekjes te voelen. De kachel gaat ’s avonds laag. In de slaapkamer worden de ventilatie roosters open gezet, Rosie slaapt zonder dekbed en ze draagt een seizoensgeschikte slaapzak.

Bewegen

We hebben genoeg ruimte in huis waarin de kindjes lekker kunnen bewegen. We hebben een Pikler klimrek aangeschaft waardoor de kindjes worden aangemoedigd om vrij te kunnen bewegen. We doen verschillende beweegactiviteiten in huis, zoals verstoppertje, tikkertje (sorry buren), met de bal gooien en twister. Regelmatig zetten we de muziek aan en doen we een dansje. Wij zelf sporten thuis, Evy doet altijd met ons mee.

Ik ben benieuwd hoe jij jouw leefomgeving zo gezond mogelijk maakt?

Liefs jacky
Close