Mediteren, goed voor de zwangerschap

Mediteren, goed voor de zwangerschap

Als je zwanger bent is de kans groot dat je meer behoefte hebt om naar binnen te keren en rust in je hoofd te creëren. Hoe kun je dat beter doen dan met meditatie? Wellicht mediteerde je al voor je zwangerschap en zit je al lekker in het ritme.

In het geval dat je nog niet bekend bent met mediteren, is het tijdens je zwangerschap een absolute aanrader om hiermee te starten. En wel om de volgende redenen.

Verandering van hormonen tijdens de zwangerschap

Doordat er in het vrouwelijk lichaam heel hard gewerkt wordt aan nieuw leven, gaat dit niet onopgemerkt. Ineens kun je last hebben van een waslijst aan kwaaltjes, de welbekende zwangerschapskwalen. De zwangerschapshormonen maken onder andere de groei van je kindje mogelijk. Het is dus zeker niet voor niks dat veel vrouwen zich soms echt ellendig kunnen voelen.

Door te mediteren stel je jezelf in staat om zowel fysiek als mentaal meer in een ontspannen staat van zijn terecht te komen. Hierdoor kan de intensiteit van de kwaaltjes die je hebt afnemen waardoor ze meer naar de achtergrond verdwijnen. Uiteraard zul je niet klachtenvrij worden van mediteren, maar het kan bij dagelijkse beoefening wel degelijk een verschil maken in je gemoedstoestand en je energielevel.

Mediteren kalmeert lichaam en geest
De reden dat mediteren zulke positieve effecten op lichaam en geest heeft, is doordat je tijdens het mediteren bewust focust op je ademhaling. Laat de ademhaling tijdens de zwangerschap en voornamelijk bij het bevallen nou net een belangrijk onderdeel zijn.

Tijdens het inademen zorgen we ervoor dat er zuurstof ons lichaam binnenkomt. Dat niet alleen, het ademhalingsritme heeft enorm veel effect op ons centrale zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel bestaat weer uit vertakkingen zoals het autonome zenuwstelsel en het parasympatische zenuwstelsel. Waar het om gaat, is dat er via deze wegen signalen naar onze hersenen gestuurd worden die bepalen of we ons ontspannen of juist gespannen voelen. Dit begint allemaal bij de ademhaling.

Door te mediteren kun je hier meer controle op uitoefenen en je lichaam bij regelmatige beoefening, aansturen op het ontspannen van het lichaam. Hoe vaker je mediteert, hoe effectiever en hoger de intensiteit van de ontspannen beleving is.

Mediteren draagt bij aan een soepel verloop van je zwangerschap

Door tijdens je zwangerschap te mediteren, train je jezelf als het ware mentaal om makkelijker tot rust te kunnen komen en te kalmeren. Zo ben je op mindere dagen weerbaarder tegen de kwaaltjes die flink kunnen opspelen. Ook niet onbelangrijk is dat je door te mediteren jezelf een klein beetje kunt voorbereiden op de bevalling. Bij het volgen van een zwangerschapscursus is het reguleren van de ademhaling meestal een belangrijk onderdeel. Hier krijg je ademhalingsoefeningen mee die je tijdens de weeën en het persen kunt toepassen. Door al tijdens je zwangerschap te mediteren, is er een grote kans dat het uitvoeren van de ademhalingsoefeningen je beter en natuurlijker af gaan.

Comfortabel mediteren tijdens de zwangerschap

Comfortabel mediteren als je zwanger bent, begint bij het treffen van een goede voorbereiding. Vooral als je al wat verder in je zwangerschap zit en een duidelijke buik hebt zullen sommige dingen minder flexibel gaan. Je kunt ervoor kiezen om zittend of liggend te mediteren.

Liggend mediteren

Als je liggend wilt mediteren, zorg er dan voor dat je op een comfortabele yoga mat ligt. Een zachte maar enigszins stevige ondergrond is vooral als je zwanger bent wel zo fijn. Als je een langer durende meditatiesessie doet, kan het gebruik van een yoga deken een aanvulling zijn op de comfort van je sessie. Wisseling in temperatuur kan voorkomen tijdens het mediteren en de zwangerschap, zorg er dus voor dat je een yoga dekentje bij de hand hebt.

Als je in het derde trimester van je zwangerschap zit, kan het fijn zijn om je lichaam te ondersteunen met yoga accessoires zoals bijvoorbeeld een bolster. Deze kun je onder je knieën leggen zodat je niet te plat op je rug ligt en last krijgt van je lichaam.

Zittend mediteren

Bij een zittende meditatie is het raadzaam om een meditatiekussen te gebruiken zodat je niet te plat op de grond zit en moeite hebt met opstaan. Het gebruik van een meditatiekussen bevordert ook het aannemen van een rechte houding zolang dat nog fijn aanvoelt tijdens de zwangerschap. Zorg ervoor dat je makkelijk zittende kleding draagt en een zithouding aanneemt waarbij je buik niet in de weg zit.

Het belangrijkste als je gaat starten met mediteren tijdens de zwangerschap, is dat je altijd blijft luisteren naar je eigen lichaam en doet wat goed voelt.

Geschreven door Superyoga

Liefs jackyClose