Zwangerschap geheim houden. Wáárom doen we dat?!

Zwangerschap

Het is een ongeschreven regel: de eerste 12 weken zwangerschap hou je geheim omdat de kans dan het grootst is dat het mis kan gaan. Maar wáárom?!

Op de dag van mijn positieve test heb ik aan familie en vrienden verteld zwanger te zijn en dit 3 dagen daarna gedeeld op social media. Mijn positieve test had ik 5 dagen voor de dag dat mijn menstruatie uitbleef. Ik was dus nog geen 4 weken op het moment dat iedereen wist dat ik zwanger was. Ik ken zelf geen enkele vrouw die al zo vroeg haar zwangerschap met iedereen heeft gedeeld. Dit is een reden dat ik er wel voor gekozen heb om het te delen, er is zo weinig bekend over de eerste weken: de blijdschap van een positieve test, de onzekerheid, de eerste echo’s en wat je daarop ziet, etc. Daar moet je allemaal alleen doorheen (met je partner of gezin) en kan dit pas achteraf delen met derest. Een veel genoemde reden van vrouwen om een zwangerschap geheim te houden is omdat het nog mis zou kunnen gaan. Dit was voor mij een sterke reden om het juist wél te delen. Want een vraag die ik mezelf dan direct stel is: ja en dan? Waarom is een miskraam iets waar we geheimzinnig over zouden moeten zijn? Waarom is een miskraam iets waar we zelf met ons gezin, achter gesloten deuren, mee moeten dealen? Een laatste belangrijke reden dat ik het heb gedeeld is dat ik wil laten zien dat er een keuze is. Dat je zelf kunt kiezen om mee te gaan in deze norm of niet.

Ik kreeg reacties als “wat goed dat je het gewoon vertelt”, “Ik ben ook zwanger en zou het ook zo graag willen delen”, “Ik had nog even gewacht, bij mij ging het mis met 5 weken”. Uit deze reacties maak ik op dat het geheim houden zo’n sterke norm is waar we zo snel in mee gaan, zonder dat we ECHT nadenken over wat we nu zelf willen. Als je het na je positieve test van de daken wilt schreeuwen, maar je moeder zegt dat je het beter geheim kunt houden, schreeuw het lekker van de daken. Waarom niet? Als ik mijn zwangerschap deel vanaf het begin, maar jij wilt de zwangerschap oprecht voor jezelf houden, dus niet omdat heel Nederland dat doet, doe dat dan! Maar alleen als je dat echt zelf wilt en niet omdat je oma, tante of vriendin dat ook deed, of omdat je reacties krijgt als “maar ik kreeg een miskraam met 6 weken”. “zou je niet even wachten met dit te vertellen?”.

Hiermee zeg ik dus niet dat we niet mee kunnen gaan met een norm en niemand meer een zwangerschap geheim zou moeten houden. Het één is niet beter dan het ander. Ik wil hiermee zeggen dat de norm veel breder zou moeten liggen, de norm zou moeten zijn: je deelt een zwangerschap als jij dat wilt en je houdt een zwangerschap geheim als jij dat wilt.

Hoe ik mijn eerste trimester heb ervaren lees je hier.
Close