Zachte Amaretti van Gwenn’s Bakery CHEAT OF THE WEEK

Vandaag een heerlijke cheat of the week van Gwenn Danis, de finalist van Heel Holland Bakt en auteur van “Moderne Franse Patisserie”. Verder is hij oprichter van gwennsbakery.nl en geeft bak-workshops.

Bakken was altijd een passie van Gwenn. Hij verhuisde naar Frankrijk om samen te wonen met zijn vrouw en kwam daar dagelijks in contact met de verfijnde Franse pâtisseries. Waar hij gelijk door gefascineerd was en waar het allemaal begon. Je snapt dat een heerlijk bakrecept van Gwenn niet mag ontbreken in de categorie ‘cheat of the week’!

Hij koos ervoor om het recept van de zachte amaretti te delen.

Zachte amaretti zijn Italiaanse koekjes op basis van amandelen. Traditioneel worden ze gemaakt met bittere amandelen die dus gelijk de overheersende smaak van de koekjes bepalen. Maar omdat dit niet altijd makkelijk te vinden is doet men er vaak amandelextract in of een lepeltje Amaretto.

De amaretti zijn een beetje zacht van binnen. Dit komt door de basis van eiwit, suiker en amandelmeel. Gek genoeg kloppen we de eiwitten stevig op om erna weer flink veel lucht te verliezen tijdens het mengen. Maar dit zorgt dus wel voor de juiste consistentie en kneedbaarheid. Het recept voor deze zachte amaretti is heel simpel en het is daarom ook een perfect recept voor als je even snel wat koekjes wilt maken. Heerlijk zijn ze!!

Wat heb je nodig voor zo’n 30 koekjes?

  • 2 eiwitten
  • 200 gr kristalsuiker
  • 200 gr amandelmeel
  • 1 tl amandel-extract
  • 50 gr poedersuiker

Hoe maak je de zachte amaretti?

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Klop de eieren stevig op in de standmixer of met de handmixer. Meng de kristalsuiker, amandelpoeder en extract erdoor. Dit mag gewoon in 1 keer en je hoeft niet voorzichtig te doen. Meng of kneed tot je iets hebt wat op een zacht deegje lijkt of een soort marsepein. Draai balletjes van het deeg van zo’n 10 gram elk en rol ze door de poedersuiker. Leg ze iets van elkaar af op de bakplaat. Bak de amaretti circa 15-20 minuten tot ze beginnen te kleuren. Haal de bakplaat uit de oven en zet de koekjes snel op een rooster om af te koelen.

De koekjes blijven nog iets zacht van binnen en zijn heerlijk bij de koffie. Goed afgesloten kun je de zachte amaretti lang bewaren.
Close