Weerstand bij je kindje verhogen

weerstand kindje verhogen

De R zit weer in de maand, het wordt weer kouder en de eerste snotneuzen lopen weer rond. Tijd om je wat meer te vertellen hoe je de weerstand kunt verhogen bij je kind.

Je immuunsysteem zorgt voor je weerstand. Op het moment dat je immuunsysteem goed werkt dan kan die de ziekteverwekkers die het lichaam binnentreden opruimen. Heeft het immuunsysteem het al druk met andere dingen? (zoals bijvoorbeeld stress of ongezond eten) dan krijgt die het wat lastiger om de ziekteverwekkers op te ruimen.

Het werkt als volgt: Er komt een bacterie het lichaam binnen. Het immuunsysteem signaleert dat en komt tot actie om die bacterie op te lossen. Krijg je kind koorts? Dan is dat eigenlijk een goed teken want dan komt het leger in actie op die bacterie op te ruimen. Het is daarom ook niet altijd slim om een paracetamol of zetpil te geven als je kind koorts heeft want dan leg je eigenlijk het leger plat.

Het immuunsysteem is slim. Is het ooit met een virus of bacterie in aanraking geweest dan kan het onthouden hoe deze aangevallen moet worden en zal je een volgende keer er niet ziek van worden. (denk bijvoorbeeld aan de werking van een vaccinatie) Een kind heeft in zijn leven nog weinig bacteriën gehad en heeft het immuunsysteem nog weinig geheugen, waardoor kinderen sneller vatbaar zijn voor virussen of bacteriën.

Om het leger een handje te helpen is het belangrijk dat de darmen van je kindje goed zijn. 80% van het immuunsysteem zit namelijk in de darmen. Je kunt je kind het volgende geven om de weerstand te verhogen:

  • Veel verschillende groente en fruitsoorten eten; elke kleur heeft weer andere voedingsstoffen
  • Rust; kinderen hebben vaak stress in hun lijfje zitten. (Televisie of schermpjes kijken is ook stress voor de hersenen)
  • Laat ze lekker veel buiten spelen
  • Is je kindje vaak snotterig? Beperk dan het eten en drinken van zuivel dit irriteert de slijmvliezen. Moet jouw kindje melk drinken voor de calcium? In broccoli en paprika zit meer calcium dan in melk J
  • Beperk het eten en drinken van suikerrijk voedsel. Op het moment dat je suiker eet of drinkt ligt je immuunsysteem voor 4 uur plat en hebben bacteriën en virussen alle tijd om binnen te dringen.
  • Geef je kindje goede supplementen; We krijgen niet meer genoeg vitamines en mineralen binnen uit ons voedsel daarom is het heel belangrijk om goede supplementen toe te voegen. Kies voor kwalitatief goede supplementen zodat deze ook echt opgenomen worden door je lichaam.

Kies voor een Vitamine D3, ook nadat je kindje 4 is geworden hebben ze standaard in de wintermaanden vitamine D nodig. Vitamine D verhoogt je weerstand. Omega 3 (visolie) een hele belangrijke vitamine om de ontstekingen in het lichaam uit te zetten en probiotica kan ook een goede tijdelijke aanvulling zijn om de darmen te optimaliseren. (vraag eventueel persoonlijk advies bij een therapeut)

Verder.. laat ze lekker uitzieken. Geef ze veel aandacht en knuffels en als het niet nodig is liever niet teveel medicijnen om het te onderdrukken maar laat het lichaam het virus zelf oplossen.

Op de website en Instagram van Brigitte kan je meer informatie vinden.
Close