Wat is (on)gezond?

Mijn blog gaat over gezondheid. Dus regelmatig krijg ik de vraag wat is nu gezond en welke ingrediënten als gezond of ongezond gezien kunnen worden. Je kunt er eindeloos over in discussie gaan. Natuurlijk kunnen we allemaal wel een aantal gezonde dingen opnoemen waarvan we allemaal wel eens zijn dat deze werkelijk gezond zijn, maar over het algemeen vind ik het heel lastig om antwoord te geven op deze vraag en dat doe ik dan ook niet.

Onzekerheid

We weten allemaal wel dat we een aantal vitamines nodig hebben, fruit en groente binnen moeten krijgen, dat we water moeten drinken et cetera (of wellicht verschijnt er morgen wel een onderzoek waaruit blijkt dat dit toch niet het geval is). Maar tegenwoordig zien we door de bomen het bos niet meer. Nederland wordt steeds meer bewust van gezondheid. Het gevolg is dat er steeds meer onderzoeken worden geplubiceerd over voeding, welke voortdurend tegenstrijdig lijken te zijn. Wat er weer voor zorgt dat we onzeker worden en niet meer weten wat we nu wel en niet mogen eten en wat wel en niet gezond is.

We zijn allemaal wel bekend met die oneindige dicussies.. Als je koffie drinkt word je sneller dik en ga je eerder dood. Tomaten zijn giftig. We moeten met zijn allen meer zout eten. Suiker is net zo verslavend als cocaïne en koolhydraten zijn dikmakers. Of toch niet.. nee, want het drinken van koffie zorgt er juist voor dat je minder vroeg dood gaat. Tomaten zijn helemaal niet giftig maar juist gezond. Zout is slecht voor je nieren en we vinden suiker lekker maar dat betekent niet meteen dat het verslavend is. Zonder koolhydraten kunnen we niet functioneren en ze zijn dus wel gezond voor ons. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Iedereen denkt het te weten, maar eigenlijk weet niemand hoe het echt zit.

Maar dat doet er allemaal niet toe en ik probeer daar zeker niet in mee te gaan.

Wat is (on)gezond?

Mijn definitie van gezondheid is heel persoonlijk. Uiteindelijk gaat het erom dat we lekker in ons vel zitten en we ons goed voelen. Voor mij is balans bijvoorbeeld heel belangrijk. Als ik mezelf bepaalde voedingsmiddelen ga verbieden omdat ik weer ergens gelezen heb dat die ‘ongezond’ zouden zijn, dan gaat het al snel over in obsessief eten en dan zit ik niet lekker meer in mijn vel. Maar iemand anders kan zich bijvoorbeeld heel goed voelen bij een suikervrij dieet, bij een vegan eetpatroon, het eten van superfoods, biologische producten of een eiwitrijk dieet. Alles mag en alles kan, zorg voor balans en kijk naar wat werkt voor jou. Dat is mijn definitie van gezondheid.

Als je op mijn blog een recept tegen komt waar ‘gezond’ bij staat, betekent dit vaak dat dit recept een meer verantwoorde versie is en bijvoorbeeld minder suiker, calorieën en onnatuurlijke toevoegingen bevat dan het oorspronkelijke gerecht, denk bijvoorbeeld aan de gezonde kapsalon of een cake. Mijn blog gaat vooral over mijn persoonlijke weg naar gezondheid, waar ik anderen mee hoop te inspireren. Wat betreft de recepten probeer ik heel divers te zijn: suikervrij, vega, proteïnerijk, koolhydraatarm, et cetera. Omdat dit werkt voor mij én omdat ik hoop daarmee tegemoet te komen aan de wensen van zo veel mogelijk personen. Daarmee hoop ik dat mijn blog toegankelijk is voor iedereen die op zoek is naar gezondheid en waar iedereen inspiratie kan vinden om de beste versie van zichzelf te worden.




Close