Gastblog: waarom jouw kind geen groente eet, en die van mij wel

Ok, de titel van deze blog klinkt betweterig, arrogant en een beetje gemeen. En het is niet het hele verhaal wat ik wil vertellen, maar feit is wel: mijn dreumes eet bovengemiddeld goed groente. Regelmatig komen mensen bij ons thuis over de vloer die verbaasd zijn hoe goed hij eet. ‘Mijn kinderen eten dat echt niet hoor’. En ik weet waarom, want ik kom ook bij die mensen over de vloer en hun kinderen eten dat inderdaad niet, want ze krijgen het niet. 

Vroeger at hij heel goed zijn groente…

Wat vaak gebeurt is dat ouders vol goede moed hun kinderen groente en fruit geven en vooral in het begin gaat dat prima en eten ze het lekker weg (en smeren het in hun haar en op de meubels, hoort erbij).
En ergens gaandeweg als je baby verandert in een dreumes denken ze opeens groente? JAKKES! Dat williknie, lussiknie, eetiknie! Je probeert het nog een paar keer en uiteindelijk denk je uit frustratie LAAT MAAR! En geef je je kind voortaan geen broccoli meer. Dan maar sperziebonen, totdat het kind die ook niet meer lekker vindt. En dan laat je die ook maar achterwege. Want het is frustrerend, je wordt er moedeloos van en je wilt vooral dat het gezellig is aan tafel. 

Ik heb dit niet zelf bedacht.

Waarom mijn kind wel groente eet? Ik heb het geleerd van sommige van de besten. Moeders die toevallig een achtergrond in de voedingswetenschappen hebben die onderzocht hebben hoe je je kind kunt leren om wel te eten. Ik volg ze op instagram en heb ongeveer 200 posts met tips opgeslagen geloof ik.


De boodschap in het kort is: laat het los! Kleine kinderen ontwikkelen zich in een razendsnel tempo. Elke week is er iets dat je dreumes geleerd heeft of dat veranderd is in dat kleine lijfje. En die snel veranderende dreumes die moet het eten leren. Je hoort wel eens dat je 7 of 14 keer iets moet proeven voordat je de smaak leert waarderen. Dat is onzin. Sommige dingen waardeer je na 1 keer, sommige na 100 keer en sommige gewoon helemaal nooit. En sommige smaken zoals zoet en vet zijn makkelijker om aan te wennen dan andere. 

Hoe ik mijn dreumes leer eten?

Met een hele hoop geduld, creativiteit en uithoudingsvermogen. De ene dag eet hij een halve paprika op, de volgende dag lust hij hem opeens niet meer. Sommige dingen (zoals sla) heb ik hem misschien al wel 30 keer aangeboden, maar hij gooit het resoluut op de grond. Maar ik heb wel wat tips voor je:


Tip 1: jij bepaalt wat je kind eet, je kind bepaalt zelf of hij het eet en hoe veel.
Tip 2: ik zorg dat er altijd iets op zijn bord ligt dat hij lust. Dat is wat hij als eerste opeet, de rest volgt vaak daarna. En soms niet.
Tip 3: Kinderen zijn moeilijk. Die paprika wil hij soms in een heel stuk, soms in reepjes en soms in blokjes. Soms wil hij zijn broccoli gekookt, en soms denk ik dat hij in een ik-lust-geen-broccoli-fase zit maar eet hij wel een flinke portie geroosterde broccoli. Varieer met de manier van presenteren en de bereidingswijze.
Tip 4: blijf het proberen, zonder er druk op te zetten. Nogmaals: ik bepaal wat mijn kind eet, mijn kind bepaalt hoe veel hij eet. En met regelmaat eet hij het dus gewoon NIET. Dan vraag ik een paar keer of hij het wil proberen. Wil hij het niet? Dan niet. Proberen we het binnenkort weer.
Tip 5: Geef de groente VOOR het eten. Als ze hongerig zijn zijn ze makkelijker bereid dingen te proberen. Mijn kind krijgt elke dag voor het eten een schaaltje met groente. Soms met iets extra’s erbij zoals een plak kaas of een cracker, maar meestal niet. En als hij dan bij het echte avondeten zijn groente niet lust levert het mij minder stress op, want ik weet dat hij al iets heeft gegeten. Dan eet hij maar een keer alleen aardappels en bonen. So be it. 
Tip 6: maak van het eten nooit een strijd. Die ga je niet winnen. Probeer je kind niet om te kopen met een toetje, eis niet dat je kind minimaal zo veel hapjes eet en verwacht niet dat je kind zijn bord leeg eet. Leer hem gevarieerd eten en luisteren naar wat en hoe veel zijn lijfje nodig heeft.
Tip 7: sommige smaken zijn erg makkelijk om aan te wennen. Dit zijn de lekkerste dingen zoals zoetigheid en gefrituurd voedsel. Vermijd dat zo veel mogelijk, want het maakt het moeilijker om je kind andere smaken te leren waarderen.
Tip 8: maak het lekker. Doe er een sausje bij (in een apart bakje want dippen is LEUK), doe er kruiden op of een klontje boter of wat olijfolie en als je kind daar oud genoeg voor is een beetje zout. Wij eten ook niet graag saaie gekookte groente met niks.
Tip 9: Als je een toetje serveert, serveer het dan tijdens het eten. Dan is het toetje onderdeel van de maaltijd in plaats van het lekkere dat komt na het vieze eten. Overigens krijgt mijn kind geen toetje, eten we zelf ook niet. Als hij na het eten nog trek heeft kan hij een schaaltje griekse yoghurt of een saaie boterham met roomboter krijgen. 
Tip 10: maak je niet te veel zorgen. Groeit je kind goed en heeft hij voldoende energie om lekker te spelen? Dan blijf je gewoon rustig verschillende soorten eten aanbieden en waarschijnlijk komt het dan gewoon helemaal goed.


Last but not least…


Er is geen gouden methode om zonder gedoe je kind groente te laten eten. Sommige kinderen hebben daar echt moeite mee. De bovengenoemde tips zijn geen garantie dat je kind groente gaat eten. Maar het opgeven en de groente niet meer op hun bord leggen is WEL een garantie dat je kind geen groente gaat eten.

Lieve Nira, bedankt voor je blog en deze super handige tips! Meer zien van Nira? Neem dan een kijkje op haar blog en Instagram.




Close