Speeltips voor kinderen van 1 jaar

Wat zijn leuke speeltips voor een kindje van 1 jaar en hoe kan je zijn ontwikkeling stimuleren? Om te bepalen wat je kindje allemaal leuk vindt, is het belangrijk om eerst te kijken naar de ontwikkeling. Je kindje leert snel en in deze periode wordt de wereld van je kindje steeds wat groter.

Cognitieve ontwikkeling

Rond de leeftijd van 12 maanden wordt je kindje steeds meer een wetenschappertje. Je kindje krijgt door dat zijn gedrag een bepaalde situatie kan uitlokken, waardoor hij alles vele malen gaat uitproberen. Ook al blijft het effect hetzelfde, het moet heel veel keer worden herhaald, want wie zegt dat een volgende keer weer hetzelfde gebeurt? Wetenschappers doen precies hetzelfde, iets waarvan we het effect niet kennen moet ook meerdere malen herhaald worden middels een experiment. Totdat we zeker zijn van de uitkomst. Je herkent het populaire spelletje vast wel: je kindje laat zijn speeltje op de grond vallen, jij raapt het op en een paar minuten later gebeurt precies hetzelfde. Kindjes met deze leeftijd vinden het dus heel leuk om samen spelletjes te spelen waarbij er iets interessants gebeurt: ik sla op de trommel en daarom hoor je geluid, ik knijp in het knuffeltje en daarom hoor je een piepje.

Om de zintuigen te stimuleren kan je zorgen voor voldoende afwisseling. Zet bijvoorbeeld leuke muziek op voor je kindje, bied speeltjes aan van verschillende materialen, laat je kindje kneden met klei, ga buiten spelen in de regen, met blote voeten in de zandbak, spelen met water, etc.

Grove motoriek

Je kindje heeft zich motorisch al erg ontwikkeld. Hij kan omrollen, zich optrekken, kruipen, gaan staan en sommige kindjes van deze leeftijd kunnen al lopen. Kindjes vinden het daarom heel leuk als er lage voorwerpen in de kamer staan waar ze zich aan kunnen optrekken en waarmee ze door de kamer kunnen lopen. Het hoeft niet moeilijk te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een houten speelgoed bak, een balansboard/kussen of een trekspeeltje die ze door de kamer bewegen. Ook vinden ze het erg leuk om te klimmen en klauteren. Je kunt hiervoor een klein baby klimrekje gebruiken of jezelf!

Fijne motoriek

Ook de fijne motoriek van je kindje wordt steeds beter. Ze kunnen bijvoorbeeld al zelf eten (met veel knoeien), kleine voorwerpen tussen duim en wijsvinger oppakken en nauwkeurig met blokjes spelen. Kindjes vinden het bijvoorbeeld heel leuk om spulletjes ergens in te doen en weer uit te halen (ook leuk om samen te doen!). Ook hier is duur speelgoed helemaal niet nodig. Met verschillende formaten doosjes (met deksels) en voorwerpen om hierin te doen en in te verstoppen, kunnen kindjes van deze leeftijd zich lang vermaken. Ook zijn blokken met verschillende kleurtjes, blokkendoosjes, stapeltorentjes en een activiteitenkubus favoriet! Vingerverven is ook erg leuk op deze leeftijd, waarmee je tegelijkertijd weer de zintuiglijke ontwikkeling stimuleert!

Taalontwikkeling

De taalontwikkeling was natuurlijk al die tijd al aanwezig, maar vanaf de leeftijd van 1 jaar begint deze ontwikkeling echt zichtbaar te worden. De meeste kindjes beginnen nu met de eerste woordjes.

Samen boekjes lezen kan je niet vaak genoeg doen! Verhaaltjes, prentenboekjes en voelboekjes zijn fantastisch voor de taalontwikkeling. Om de taalontwikkeling te stimuleren kan je verder tijdens het spelen alle handelingen van je kindje benoemen. Zo leert je kindje bij het spelen bijvoorbeeld al snel de begrippen: in, op en onder. Wist je dat kinderen woorden het beste leren als ze gezongen worden? Buiten dat is zingen natuurlijk ook gewoon erg leuk!

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Kindjes van 1 jaar willen steeds meer dingen zelf doen en genieten daarvan. Ze doen jou na en het imitatiegedrag begint rond deze periode. Het spelen met poppen en het nadoen van een telefoongesprek bijvoorbeeld, vinden ze fantastisch. Samen spelen is belangrijk voor jullie band en bovengenoemde speeltips kunnen allemaal samen worden gedaan.

Winactie

Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Oei, ik groei! Het boek Oei, ik groei! geeft je informatie over de mentale ontwikkeling van je baby. Je leest hoe de ontwikkeling verloopt, wanneer je baby een sprongetje in zijn mentale ontwikkeling maakt en hoe jij je baby daarbij kunt helpen.

Wil jij het boek winnen?

Volg @oeiikgroei en @jackyynobels op Instagram en laat hieronder weten waarom jij dit boek graag wilt winnen!
Op 23 december wordt er een winnaar gekozen.

De winnaar is: Hanne-Merel!
Gefeliciteerd! Stuur je me een berichtje met je gegevens?
68 Comments

Mandy december 17, 2018 at 7:11 pm

Ik doe ‘opnieuw’ heel graag mee voor ons als nieuwbakken ouders. Hopelijk door dit boek krijgen papa en mama weer meer nachtrust. Het is voor ons nog een beetje een raadsel hoe of wat met zo’n klein hummeltje. Veel goede berichten gehoord over dit mooie boek dus ik ga hard duimen. Liefs

Jacky december 17, 2018 at 7:22 pm

Leuk dat je weer meedoet!

Brenda december 17, 2018 at 7:18 pm

Het boek Oei ik groei staat nog op ons wensen lijstje aangezien wij in februari ons eerste kindje verwachten. Alles is nieuw voor ons en ben ik heel benieuwd naar alle stapjes/sprongetjes die we mogen verwachten. Heerlijk om alvast een beetje in te kunnen lezen met dit boek!

Jacky december 17, 2018 at 7:22 pm

Duimen!!

Marianne december 17, 2018 at 7:21 pm

Ik zou heel graag willen winnen omdat ik net bevallen ben van een prachtige dochter. Met de tips van oei ik groei kan ik alles goed volgen!

Jacky december 17, 2018 at 7:22 pm

Duimen!!

Linda Kuilboer december 17, 2018 at 7:26 pm

Ik doe heel graag met deze winactie mee!! Binnen nu en een week of 4 wordt ons eerste kindje geboren. Alles is nieuw voor ons en ik weet zeker dat we dit boek goed kunnen gebruiken!

Jacky december 17, 2018 at 7:32 pm

Heel spannend!

Kelly december 17, 2018 at 7:48 pm

Ik doe heel graag weer mee met de winactie voor het boek. Ik weet dat je je niet kan voorbereiden op hoe het allemaal gaat verlopen maar deze tips en sprongetjes helpen daar wel mee. Ik zou het boek graag lezen in mn verlof! En dan kunnen we het in Januari als onze kleine jongen word geboren gelijk toepassen!

Jacky december 17, 2018 at 8:08 pm

Duimen!!

Marie-Laure december 17, 2018 at 7:57 pm

Ik waag ook graag opnieuw mijn kans. Net geen 8 weken zwanger van mijn eerste kindje. Alles is nieuw en spannend. Ben heel benieuwd naar de informatie Die Ik uit het boek ´oei, Ik groei’ kan halen. Het boek is mij al door een aantal mensen aangeraden

Jacky december 17, 2018 at 8:08 pm

Heel spannend!!

Lisan december 17, 2018 at 8:02 pm

Wat zou het fijn zijn om dit boek in huis te hebben! Tot nu toe leen ik het boek van de bieb, maar die is regelmatig gereserveerd dus dan heb ik um weer een paar weken niet. Super fijn boek om in huis te hebben en op al mijn onzekere momenten te kunnen lezen dat het gewoon is en dat ik het blijkbaar toch wel goed aanpak 🙂

Jacky december 17, 2018 at 8:08 pm

Leuk dat je meedoet

Elena december 17, 2018 at 8:05 pm

Ik wil dit boek graag winnen voor mijn dochter die nu 23 weken zwanger is. 25 jaar geleden heb ik na haar geboorte veel gehad aan dit boek. Helaas heb ik het boek niet meer. Maar gun haar ook zo’n mooi boek!

Jacky december 17, 2018 at 8:08 pm

Lief dat je meedoet voor haar

Anne december 17, 2018 at 8:08 pm

Wij verwachten in Februari ons tweede kindje. Bij onze eerste (nu 2 jaar) heb ik dit boek er elke keer bij gepakt. Zoveel aan gehad! Ik zou dus weer heel graag het vernieuwde boek hebben om alles door te nemen. Bij onze eerste klopte alle sprongen e.d. precies, heel benieuwd of dat nu weer zo zou zijn.

Jacky december 17, 2018 at 8:09 pm

Duimen !!

Nadia december 17, 2018 at 8:17 pm

In juni verwachten wij ons eerste kindje. Allemaal super spannend, dus dat boek zou zo hard van pas komen. Hihi

Liefs !

Jacky december 17, 2018 at 8:40 pm

Heel spannend! Leuk dat je meedoet

Janneke december 17, 2018 at 8:24 pm

Ohh dit zou ik supergraag willen winnen. Met nog 5 weekjes zwangerschap (ongeveer dan 😉) te gaan begin ik steeds benieuwder te worden naar ons mini-meisje, hoe ze eruit komt te zien, hoe ze zich gaat ontwikkelen… Het Oei, ik groei! boek staat dan ook nog op mijn verlanglijstje om straks alles stapjes en sprongen goed te kunnen volgen! Ik ga duimen!!

Jacky december 17, 2018 at 8:40 pm

Duimen!!

Janet december 17, 2018 at 8:28 pm

Omdat wij in juni 2019 ons kindje verwachten, doe ik graag mee aan deze winactie!!

Liefs janet.

Jacky december 17, 2018 at 8:40 pm

Leuk!!

Renate december 17, 2018 at 8:35 pm

Ik doe heel graag mee met de actie. Ik ben dol op lezen over de ontwikkeling van een baby/kind. Onze kleine man is net 3 maanden en we zijn heel bewust bezig met stimulerende activiteiten passend bij zijn leeftijd. Ik lees en leer hier graag meer over 🙂

Jacky december 17, 2018 at 8:40 pm

Wat goed van je!

Cynthia december 17, 2018 at 8:50 pm

Ik zou graag het boek oei ik groei willen winnen, zodat ik de mentale groei van mijn baby micah (5weken oud) kan volgrn

Jacky december 17, 2018 at 9:37 pm

👍🏻👍🏻

Imgard december 17, 2018 at 8:55 pm

Ik zou hem graag voor mijn dochter willen winnen , zij is zwanger van haar eerste baby ! En ik dus voor het eerst oma word!

Jacky december 17, 2018 at 9:37 pm

Super!

Jessica december 17, 2018 at 9:35 pm

Ik doe graag mee met deze leuke win actie. In mei komt ons eerste kindje en alles is spannend, dit boek zou ons goed kunnen ondersteunen

Jacky december 17, 2018 at 9:38 pm

🍀

Stephanie december 17, 2018 at 9:49 pm

We doen gewoon weer mee!! Hopen op het beste, beste dat ik win natuurlijk hihi 🙈 dit boek lijkt me super fijn en handig als nieuwe mama, een mama die tijdens een zieke zwangerschap weinig heeft kunnen inlezen!! Lijkt me super fijn boek om nu tijdens mijn verlof heerlijk door te lezen bij de boom met de kaarsjes aan en de voetjes omhoog 🥰🌸

Jacky december 17, 2018 at 9:55 pm

Duimen maar!!

Sanne december 17, 2018 at 10:17 pm

Wij verwachten in Mei 2019 ons eerste wondertje. Het zou super zijn om nu al het boek te kunnen lezen en de sprongetjes nadien mee te kunnen volgen met het boek! Super leuk maar toch ook spannend allemaal! 🤗🤩

Jacky december 18, 2018 at 11:05 am

🍀🍀

Nicole Willemsen december 17, 2018 at 10:33 pm

Ik zal graag het oei ik groei boek winnen.. heb van iemand een oudere druk (de gele variant) te leen. Wat ik begreep is er veel herschreven met de visie van nu! Ik zal graag trotse eigenaar van het boek worden, zodat ik mij nog meer kan verdiepen in hoe het allemaal gaat bij mij meisje… nu maar duimen tot 23e..

Jacky december 18, 2018 at 11:05 am

Duimen maar!!

Yael december 17, 2018 at 11:01 pm

Ik doe weer mee! Ik heb een dochtertje van 4 maanden en wat gaat het allemaal snel en leer ik nieuwe dingen van haar. Dit boek zou super zijn voor mij, om heerlijk te lezen over de ontwikkelingen die zij doormaakt en nog op ons pad zullen komen. Ik duim!!

Jacky december 18, 2018 at 11:06 am

🍀🍀

Joyce december 18, 2018 at 5:45 am

Boek lijkt me superhandig en interessant om te hebben. Op 21 februari 2019 uitgerekend van ons 1e kindje. Ik ben zo benieuwd of de sprongen herkenbaar zijn. Fijn als je kunt aansluiten bij de behoefte van je kindje.

Jacky december 18, 2018 at 11:06 am

Leuk dat je meedoet!

stephanie_toneman@live.nl december 18, 2018 at 6:03 am

Allereerst!! Wat een waanzinnig leuke winactie! Waarom ik mee doe met de winactie voor het boek Oeiikgroei (wat ik eigenlijk nooit doe maar give it a try😜) is omdat ik inmiddels jarennn in de kinderopvang werk en daar het boek oeiikgroei al in de kast had staan en ik veel ouders heb aangeraden het boek ook te kopen en ze er al tips uit heb verteld. Nu heb ik zelf het grote geluk dat ik over een paar weken mama wordt van een mooi minimensje en dit fantastische boek niet mag natuurlijk niet ontbreken in mijn eigen collectie! Want ook voor mij, is dit allemaal nieuw en spannend

Jacky december 18, 2018 at 11:07 am

Leuk dat je meedoet!

Stephanie december 18, 2018 at 6:53 am

Hi Jacky,
Uiteraard wil ik ook graag winnen! 😊 Via IG volg ik je al best lang, ik zie graag je recepten en tips voorbij komen. De oei ik groei wil ik zeker aanschaffen, dus winnen zou al helemaal een mooi kerstkado zijn 👀 Het lijkt mij het must read book voor nieuwe en aanstaande moeders. Leuke actie alvast 👏🏻

Jacky december 18, 2018 at 11:07 am

Duimen maar!!

Emmy december 18, 2018 at 7:09 am

De handige tips vanuit het boek zou ik graag bij iedere ontwikkeling willen zien. Ons meisje is net 4 weken oud, ik ga duimen 🍀

Jacky december 18, 2018 at 11:07 am

🍀🍀

Naomi december 18, 2018 at 8:07 am

Ik zou graag mee willen doen van het winnen van het oei oei ik groei boek.
Het lijkt me een handig boek om te lezen wat en waar ze last van heeft, wat haar ontwikkelingen zijn en wat ik dan qua verandering zie.

Jacky december 18, 2018 at 11:07 am

Leuk dat je meedoet!

Franchis december 18, 2018 at 10:39 am

Ik doe graaf mee met deze winactie.

In januari verwacht in mijn eerste kindje, en het oei ik groei boek staat al op mijn verlanglijstje. Wij weten nog totaal niet hoe het gaat zijn straks met een kleine, maar de uitleg van sprongetjes ect. zijn dan ook erg handig om te lezen.

Jacky december 18, 2018 at 11:08 am

🍀🍀

Tessa december 18, 2018 at 3:12 pm

Ik doe graag mee met de winactie! Anderhalve week geleden bevallen van onze zoon, voor ons allebei ons eerste kindje dus er gaat een wereld voor ons open aan kennis over zijn ontwikkeling etc. Ik zou het heel erg leuk vinden om lekker in het oei ik groei boek te duiken en alles te leren over wat onze kleine man allemaal gaat doormaken en hoe we hem daarin kunnen ondersteunen 😊

Jacky december 18, 2018 at 10:12 pm

🍀🍀

Astrid december 19, 2018 at 1:59 am

Ik weet nog toen ik zwanger was van de eerste en mensen mij adviseerde om het boek te kopen.. eerlijk? Ik dacht wat een geldverdieners over de rug van onzekere moeders.. bij je eerste zwangerschap wil je namelijk tot in de puntjes alles goed doen. Nu ik net 6 weken mijn 2e kindje heb ben ik verbaasd hoe vaak ik al wat opgezocht heb over ontwikkeling – sprongetjes – waar doe ik goed aan enz.
Oei ik groei is geen opvoedboek het is een prachtig geschreven “gebruiksaanwijzing” voor onze meest dierbare bezitten..

Jacky december 19, 2018 at 6:54 am

Wat fijn om te lezen!

Chantal december 19, 2018 at 6:53 am

Graag, wij verwachten in maart ons kindje. Hoe leuk zou dat zijn om te winnen

Jacky december 19, 2018 at 6:55 am

🍀🍀

Stephanie december 19, 2018 at 8:55 am

Net bevallen en wat een geluk, maar wat komt er veel op ons af. Ik denk dat het Oei, ik groei boek ons heel goed kan helpen met goeie tips en tricks!

Jacky december 19, 2018 at 9:06 am

🍀🍀

Nienke december 19, 2018 at 9:14 am

In mei ben ik uitgeteld van ons lieve zoontje! Ik ga in Mexico bevallen (waar ik woon) en kan alle Nederlandse kennis gebruiken om dit kleine frummetje zo goed als mogelijk te begrijpen!

Jacky december 19, 2018 at 10:41 am

Wat spannend!

Chantal december 19, 2018 at 12:42 pm

Ja dat boek zou goed van pas komen . Ik gebruik nu de app van oei ik groei ,hierin kan ik de sprongetjes volgen,maar in het boek staan veel meer tips en adviezen dus dat zou een mooie aanvulling zijn op de app

Jacky december 19, 2018 at 6:34 pm

🍀🍀

Sandra december 19, 2018 at 8:53 pm

Ik zou dit boek heel graag willen winnen voor mijn lieve tweelingzus. Zij verwacht haar eerste kindje en ik word dan eindelijk tante!! 🙂 dit zou een mooi (tussentijds) cadeau zijn!

Jacky december 19, 2018 at 8:54 pm

Lief van je!

Amber december 21, 2018 at 4:36 pm

Super leuk! Net bevallen van onze 2de dochter dus erg handig om te gebruiken 🙂 bij dochter nr1 kwam ik pas laat erachter dat er sprongetjes bestonden, verklaarde een hoop

Hanne-Merel december 21, 2018 at 8:03 pm

Oeh ja! Heel graag!
Mijn meisje is nu 13 weken. Een klein pittig ding die ontzettend laat heeft van de sprongetjes. Extra informatie om haar goed te begrijpen en en goed door heen kunnen helpen en vervolgens de nieuwe ontwikkelingen stimuleren al spelende wijs. Ik heb een hele oude versie en zou graag de nieuwe willen ter ondersteuning. Hij staat nog op mijn wishlist!

Comments are closed.

Close