Speeltips voor jonge baby’s: 0-3 maanden

Met je baby spelen is een van de leukste, maar ook moeilijkste dingen dat er is. Ik kan me voorstellen dat je het makkelijker vindt om met een kindje van 4 te spelen dan met een pasgeboren baby. Maar ook met baby’s kan je leuk spelen en spelen is noodzakelijk voor een goede ontwikkeling en het versterken van jullie band.

Contact 

Het is fantastisch om te merken hoe snel baby’s zich op sociaal gebied ontwikkelen en hoeveel ze al direct na de geboorte kunnen. Wist je dat een baby direct na de geboorte al in staat is om mensen te imiteren? Bijzonder toch?
Jonge baby’s zijn vooral gefocust op andere mensen en hebben daar de eerste maanden dan ook genoeg aan. Misschien heb je ook wel gemerkt dat je baby het kijken naar gezichten verkiest boven het kijken naar speelgoed. Baby’s zijn gefascineerd door gezichten. Maak hier dan ook gebruik van!

Je kindje vindt het bijvoorbeeld fantastisch als jij liedjes voor hem zingt, verzin eigen liedjes passend bij de situatie en maak samen dansjes. Op deze leeftijd kan je ook al samen lezen. Baby’s begrijpen natuurlijk nog niets van het verhaaltje zelf, maar het zo vroeg mogelijk voorlezen van je baby wordt in verband gebracht met lees- en schrijfvaardigheid op latere leeftijd.

Neem verder de tijd voor huid-op-huid contact. Ga samen lekker knuffelen en geef je baby een massage. Ik hoef vast niet te vertellen hoe ontspannen dit is voor baby én ouder en hoe goed dit is voor jullie band! Bovendien zorgt massage ervoor dat er stoffen in de hersenen geactiveerd worden die aanzet geven tot groei. Hier kan je meer lezen over de voordelen van huid-op-huid contact.

Zintuigen

De zintuigen van een baby ontwikkelen de eerste maanden ontzettend snel. Aanraking is zoals hierboven al beschreven erg belangrijk voor een baby. Verder ontdekken baby’s de wereld vooral met de ogen. Laat je baby de wereld om hem heen verkennen. Loop bijvoorbeeld met je baby door de kamer en ga samen alles bekijken. Jonge baby’s vinden felle kleuren en zwart-wit patronen bijvoorbeeld heel interessant. Speelgoed is de eerste weken nog niet perse nodig, maar baby’s vinden een bewegende mobiel boven de box, een wagenspanner of een babygym onwijs leuk om naar te kijken.

Handjes en voorwerpen ontdekken

Tegen het eind van deze periode zijn baby’s steeds meer in staat om zichzelf te vermaken. Je kindje wordt zich steeds meer bewust van zijn omgeving. Je baby gaat zijn handjes ontdekken en merkt dat hij met de handjes tegen voorwerpen aan kan slaan. Het is voor een baby super interessant om voorwerpen te ontdekken van verschillende materialen: pastic, hout, stof, etc. Zelf geef ik de voorkeur aan passief speelgoed, dat aanzet tot eigen actie en creativiteit. Een voorbeeld is een houten rammelaar in tegenstelling tot speelgoed met batterijen.

Maar hoe stimuleer je baby’s nou om zelf te ontdekken? Leg je baby op een speelkleed met ongeveer 5 speeltjes in een cirkel om hem heen. Dit stimuleert de baby om te kijken naar en zijn handje te bewegen richting een speeltje. Als je baby dit nog wat lastig vindt, dan kunnen jullie natuurlijk ook samen de speeltjes ontdekken. Bekijk samen welke speeltjes hij allemaal heeft, wat je er allemaal mee kunt en wrijf het zachte knuffeltje langs zijn wangetje en handjes. Benoem hoe de materialen aanvoelen.

Wissel ook eens de box af met een speelkleed op de grond. De wereld ziet er heel anders uit vanaf de grond en je baby heeft op de grond meer het gevoel dat hij vrij is om zelf te ontdekken.

 

Bronnen

Feldman, R. S. (2012). Ontwikkelingspsychologie. Pearson Benelux.

Vakilian, K. (2009). The effect kangaroo method early after birth in attachment behavior of mother after one and 3 month of child birth. Iranian Journal of Nursing Research.  4(14), 7-14.

 




Close