Slaapproblemen bij baby’s + Winactie Oei ik Groei

Baby’s hebben nog geen biologische klok en hebben daarom nog geen vast slaappatroon zoals wij dat als volwassenen kennen. Het is daarom helemaal niet raar, maar wel heel vervelend, dat baby’s (wel eens) slecht slapen. Slapen is belangrijk voor baby’s, maar ook voor ouders. Een veel genoemd probleem waar ouders mee worstelen is dat baby’s niet alleen kunnen slapen of alleen in slaap kunnen vallen. Op deze vragen zal ik in dit artikel ingaan, in samenwerking met Oei, ik groei!

0-3 maanden


Doorgaans slapen baby’s in de eerste weken na de geboorte heel veel en zij slapen ook gemakkelijk alleen in bed, ze moeten bijkomen van de bevalling. Echter kan dit na enkele weken drastisch veranderen. Baby’s moeten wennen aan het leven buiten de baarmoeder. Dit doen baby’s het liefst vanuit een veilige haven: bij de ouders in de armen. De stem, hartslag en beweging is namelijk het enige wat ze kennen (1). Je kunt dan ook niet verwachten dat een pasgeboren baby alleen in slaap valt en alleen blijft slapen. Maak je de eerste weken dan ook geen zorgen over het slaappatroon van je baby en laat hem wennen aan de wereld. Er zijn een aantal tips die je kunnen helpen de eerste weken door te komen wat betreft slapen.

 1. Niet onnodig laten huilen
  Veel ouders zijn bang om hun baby te verwennen en zij krijgen vaak het advies om hun baby te laten huilen. In de eerste maanden zijn baby’s nog niet in staat om in oorzaak-gevolg relatie te denken. Hij zal dus nooit in staat zijn om te denken ‘als ik ga huilen, word ik door papa of mama uit bed gehaald’. Een baby van deze leeftijd zal blijven huilen totdat de ouder oplost wat hem dwars zit. Laat je hem huilen, dan zal hij uiteindelijk in slaap vallen door uitputting. De baby ervaart niet dat er iemand is waar hij op kan vertrouwen. Dit komt de hechting tussen ouder en baby niet ten goede (2). Troost je baby dus altijd als hij daar behoefte aan heeft.
 2. Co-sleeping
  Co-sleeping kan een oplossing zijn voor de slaapproblemen van baby’s. Veel pasgeboren baby’s slapen beter als ze dichtbij of op hun ouders liggen. Je kunt kiezen voor een co-sleeper of je kunt je baby bij je in bed nemen. Als je dit zelf niet als een probleem ervaart en dit veilig doet, is hier helemaal niets mis mee. Zoals eerder genoemd kunnen jonge baby’s hier nog niet aan wennen.
 3. Boots de baarmoeder na
  Vind je het niet prettig om samen met je baby te slapen? Dan kan je ervoor kiezen om ‘de baarmoeder na te bootsen’ in zijn bedje. Je kunt de hydrofiele doek in het bedje vervangen door een gebruikt shirt van jou, zodat hij jouw geur de hele tijd ruikt. Verder kan je baarmoeder geluiden, ook wel ‘white noise’ genoemd, af laten spelen tijdens het inslapen. Een stille omgeving is niet wat je kindje gewend is. Ook kan inbakeren sommige baby’s erg helpen om goed te slapen, je baby zat immers in de baarmoeder ook strak ingepakt. De combinatie van bovenstaande kan zorgen voor minder huilen en een toename van slaap (2, 3)
 4. Slaaprituelen
  Jonge baby’s zijn wel erg gesteld op voorspelbare gebeurtenissen. Denk aan voeden, in bad gaan, een muziekje afspelen, een massage en dan naar bed. Uiteindelijk gaat je baby het ritme herkennen en snapt dat het tijd is om te gaan slapen.

3-12 maanden


Na de 3 maanden zijn de meeste slaapproblemen verdwenen, baby’s zijn dan gewend aan het leven buiten de baarmoeder. Als je baby nog niet zelf in slaap kan vallen, kunnen de volgende tips je misschien helpen:

 1. Zelf in slaap vallen
  Je kunt je baby om te beginnen 1 slaapje per dag wakker, maar wel moe (let op de vermoeidheidssignalen) in zijn bedje leggen. Je baby leert dan om zelf in slaap te vallen. Hou dit een tijdje vol, gaat het goed? Breid dit uit tot 2 slaapjes en ga zo door totdat je baby helemaal zelf in slaap kan vallen. Uit onderzoek is gebleken dat het zelf in slaap kunnen vallen geassocieerd wordt met betere slaappatronen gedurende de hele kindertijd (4).
 2. Niet onnodig laten huilen
  In tegenstelling tot de eerste maanden, begint de baby nu oorzaak-gevolg relaties te herkennen: ‘als ik huil, word ik uit bed gehaald en mag ik bij papa of mama in bed slapen’. Maar laat tijdens het oefenen je baby niet huilen. Baby’s hebben behoefte aan veiligheid en geborgenheid. Ga na een paar minuutjes huilen naar je baby toe en probeer je baby kort te kalmeren terwijl hij in zijn eigen bedje blijft liggen. Dit zorgt ervoor dat je baby weet dat mama of papa in de buurt is en dit komt de hechting tussen ouder en baby ten goede (2).
 3. Slaaprituelen
  Ook in deze leeftijdsfase kan een vast ritueel gedurende dag en voor het slapen gaan helpen om je baby goed te laten slapen (5). Probeer daarbij vaste tijden aan te houden.
 4. Beperk het aantal prikkels op een dag
  Baby’s kunnen soms lastig omgaan met te veel prikkels. De hoeveelheid prikkels is dan te veel om te kunnen verwerken, waardoor baby’s slechter kunnen gaan slapen. Denk aan veel activiteiten op een dag, veel geluiden in huis of ontmoetingen met verschillende mensen. Je kunt proberen om het aantal prikkels overdag te verminderen.
 5. Maak onderscheid tussen slapen en spelen
  Je kunt je baby op deze leeftijd het beste laten slapen in zijn eigen bedje en niet in de box. Om je baby te helpen slapen kan je ervoor zorgen dat er weinig prikkels in zijn slaapkamer zijn die hem uitlokken tot spelen. Zorg bij het naar bed brengen of troosten alleen voor de nodige interactie en ga niet met hem kletsen, lachen en spelen. Je baby weet dat het bedtijd is.

Er zijn zo veel slaapadviezen te vinden, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Het wil niet altijd zeggen dat wat bij andere kindjes werkt, ook bij jouw kindje werkt. Vergelijk de slaapgewoonten jouw kind niet met andere kinderen. Net als dat ieder kindje ander is, is iedere ouder ook anders. Wat je ook doet, het belangrijkste is dat je een aanpak kiest waar jij je het prettigst bij voelt.

Winactie

Het boek Oei, ik groei! geeft je informatie over de mentale ontwikkeling van je baby. Je leest hoe de ontwikkeling verloopt, wanneer je baby een sprongetje in zijn mentale ontwikkeling maakt en hoe jij je baby daarbij kunt helpen.

Wil jij het boek winnen?
Volg @oeiikgroei en @Jackyynobels op Instagram en laat hieronder of
in de post op Jacky’s Instagram weten waarom jij dit boek wilt winnen!
Op 21 november wordt er een winnaar gekozen.

De winnaar is: Evy – Reisjevrij.nl
Gefeliciteerd! Stuur je me een berichtje met je gegevens?

Bronnen

(1). Karp, H. (2015). The happiest baby on the block. New York: Bantam.

(2). Bornstein, M. H., Arterberry, M. E., & Lamb, M. E. (2013). Development in Infancy. A Contemporary Introduction. New York: Psychology Press.

(3) Brackbill, Y. (1971). Cumulative effects of continuous stimulation on arousal level in infants.
Child Development, 42, 17-26. doi:10.2307/1127059

(4) Mindell, J. A., Meltzer, L. J., Carskadon, M. A., & Chervin, R. D. (2009). Developmental aspects of sleep hygiene: Findings from the 2004 National Sleep Foundation Sleep in America Poll. Sleep Medicine, 10(7), 771–779. doi:10.1016/j.sleep.2008.07.016

(5) Mindell, J. A., Telofski, L. S., Wiegand, B., & Kurtz, E. S. (2009). A Nightly Bedtime Routine: Impact on Sleep in Young Children and Maternal Mood. Sleep32(5), 599–606.
47 Comments

Emmy november 16, 2018 at 6:21 am

Ik hoor zoveel positieve reacties over dit boek! Die zou ik graag willen winnen. Ons meisje kan ieder moment op de wereld komen 😊.

Jacky november 16, 2018 at 6:24 am

Zoo spannend! Leuk dat je meedoet

Jeanine november 16, 2018 at 8:05 am

Oh dit boek lijkt mij zo handig. Wij verwachten in maart ons eerste kindje! Hopelijk bied het ons wat houvast.

Jacky november 16, 2018 at 8:06 am

Leuk dat je meedoet!

Kristel november 16, 2018 at 8:15 am

Hoe toevallig dat dit onderwerp nu net besproken wordt. Ben in de laatste fase van mijn zwangerschap (36wkn) en dan komen er toch wel veel spookgedachten naar boven zo ook mbt slapen. Dit boek zou mij veel duidelijkheid kunnen geven en geruststelling …

Super leuke actie

Jacky november 16, 2018 at 8:15 am

Leuk dat je meedoet! Spannend nog even 🙂

Kayleigh november 16, 2018 at 8:21 am

Dit boek zou mooi van pas komen! Ons eerste kindje word 2 januari verwacht 💙

Jacky november 16, 2018 at 8:23 am

Super leuk!!

Jantine november 16, 2018 at 8:22 am

Ik zou dat boek zo graag willen lezen. Mijn zoontje is nu 6 weekjes. Bij mijn oudste hebben we de eerste 6 maanden een lastige periode gehad met hem..

Jacky november 16, 2018 at 8:24 am

Wat erg zeg! Hoe gaat het nu met je jongste zoontje?

Hanne november 16, 2018 at 9:24 am

Ik hoor veel positieve reacties over het boek en zou hem graag winnen om meer te lezen en leren over de ontwikkeling van mijn meisje!

Jacky november 16, 2018 at 9:35 am

Leuk dat je meedoet 😘

Joyce november 16, 2018 at 10:50 am

Het boek geeft mij zo ontzettend veel houvast tijdens de sprongetjes. Helaas heb ik het oude exemplaar nog. Die zou ik graag vervangen voor het nieuwe!!

Jacky november 16, 2018 at 11:03 am

Wat super om te horen!

Wendy november 16, 2018 at 11:23 am

Leuke winactie! Wij zouden het boek heel graag willen winnen, onze Jens is nu precies 2 weekjes oud en heel erg druk met zijn armpjes en hierdoor de slaap nog wel eens lastig is.. Het boek lijkt mij erg handig om bij bepaalde probleempjes erbij te kunnen pakken😊

Jacky november 16, 2018 at 11:33 am

Leuk dat je meedoet. Heel herkenbaar trouwens!

Hanne november 16, 2018 at 4:39 pm

Mijn meisje deed dat ook. Toen de puckababy piep in huis gehaald voor het inbakenen. Sindsdien slaapt ze erg goed! Schrikt niet meer van haar eigen armpjes. Kan hem aanraden ☺️

Wendy Marissink november 21, 2018 at 8:22 am

Wij hebben ook de puckababy piep gekocht.. Bij de eerste keer dacht ik; Ja dit is het! Hij werd helemaal rustig… Helaas was dat maar 1 dag.. Nu raakt hij alleen maar gefrustreerd van dat ding.. Heb het idee dat de darmkrampjes de boosdoener zijn. Zo lastig om die kleintjes zo te zien, arm jochie…

Evy - reisjevrij.nl november 16, 2018 at 1:22 pm

Ik heb veel positieve verhalen gehoord over dit boek en het staat ook op mijn verlanglijstje voor Kerst! In april krijgen we ons eerste kindje, dus dit boek is een heel leuk extraatje! Liefs, Evy

Jacky november 16, 2018 at 1:26 pm

Leuk dat je meedoet!

Cynthia november 16, 2018 at 3:32 pm

Mijn meisje is al een poosje geboren, maar heb over het boek goede reacties gehoord. Soms veranderd ze ineens met en dan denk ik, zou ze in een sprongetje zitten? Het lijkt me erg handig om gewoon je kindje wat beter te begrijpen, helaas kan ze nog niet zeggen wat er is🙊! Kwilde ‘t boekje al gaan kopen, maar winnen is natuurlijk leuker☺️!

Jacky november 16, 2018 at 4:31 pm

Dan zou het boekje heel handig zijn ja! Leuk dat je meedoet 🙂

Manouk november 16, 2018 at 7:15 pm

Interessante blog met tips! Heb het even opgeslagen om over een aantal maanden nog eens te lezen als ons meisje er is! Ik zou het boek ook graag winnen, heb nog veel meer info en tips nodig als mommy to be!

Manouk november 16, 2018 at 7:15 pm

Interessante blog met tips! Heb het even opgeslagen om over een aantal maanden nog eens te lezen als ons meisje er is! Ik zou het boek ook graag winnen, heb nog veel meer info en tips nodig als mommy to be!!

Jacky november 16, 2018 at 7:34 pm

Wat leuk! 😘

Marie-Laure november 18, 2018 at 7:16 am

Lijkt mij heel intéressant om extra kennis op te doen. Ik Ben net 5 weken zwanger. Nog heel pril en heel spannend! Kijken er heel erg naar uit. Het is ons eerste kindje en mijn eerste zwangerschap dus echt alles is nieuw en een eerste keer … ☺️

Jacky november 18, 2018 at 7:51 am

Wauw super!! Gefeliciteerd 😘

Selma Ankone november 18, 2018 at 7:31 am

De app heb ik al gedownload, maar het boek schijnt nog uitgebreider te zijn. Zou leuk zijn deze te winnen 🤗.

Jacky november 18, 2018 at 7:51 am

Leuk dat je meedoet! 🙂

Eulalie november 18, 2018 at 8:19 am

Ons zoontje Lou is op 10 juni van dit jaar geboren op slechts 26 weken zwangerschap. Na 3 zware maanden ziekenhuis is onze kanjer eindelijk naar huis mogen komen. Hij doet het vandaag, na veel vallen en opstaan, super goed! 💪🏻 Omdat wij rekening moeten houden met 2 leeftijden (zijn geboorteleeftijd en zijn leeftijd vanaf de uitgerekende datum) is het soms moeilijk om sprongetjes, mijlpalen in zijn ontwikkeling enzovoort te herkennen. Het boek zou voor ons een heeeeel handig iets zijn om naar terug te grijpen. ☺️

Jacky november 18, 2018 at 8:27 am

Jeetje wat heftig en wat een sterk ventje hebben jullie! 👏🏻❤️ ik snap dat dat lastig is, daarom is het boek heel handig want die gaat inderdaad uit van de uitgerekende datum

Tessa november 18, 2018 at 9:12 am

In 2019 word ik voor het eerst tante en ik kijk er zo naar uit! Ik zou het super leuk vinden om dit boek aan mijn broer en zijn vriendin cadeau te kunnen doen!

Jacky november 18, 2018 at 1:47 pm

Wat leuk!!

Yael november 18, 2018 at 12:43 pm

Ik wil heel graag mee doen met de winactie voor het Boek. Mijn eerste dochtertje is nu 3 maanden en ik denk dat dit boek mij ontzettend veel gaat helpen. Tevens vind ik het erg leuk om te lezen over de ontwikkeling van mijn baby.

Jacky november 19, 2018 at 4:38 am

Leuk dat je meedoet!

Lien november 18, 2018 at 7:39 pm

Dit boek zou van pas komen voor ons eerste kindje dat we in april 2019 verwachten, maar ook voor mijn metekindje van bijna 9 maandjes perfect te kunnen bijstaan in haar ontwikkeling.

Jacky november 19, 2018 at 4:38 am

Leuk dat je meedoet!

Melissa november 19, 2018 at 10:24 pm

Doe graag mee! Morgen is ons meisje 8 weekjes oud, denk dat het ons goed gaat helpen! Lastige slaper overdag en daardoor veel aan het huilen.. Hopelijk leren we haar hierdoor nog beter!

Jacky november 19, 2018 at 10:30 pm

Wat vervelend zeg! Leuk dat je meedoet met de winactie

Stephanie november 20, 2018 at 12:51 am

Dit boek lijkt me echt een geweldig hulpmiddel voor ons als nieuwe papa/mama! Ik vind dat ik het verdien dit boek te winnen, aangezien ik het 9 maanden boek en meerder oei ik groei broeken heb aangeschaft maar helaas door een zware hg zwangerschap er tijdens de zwangerschap niets mee kon. Nu ik weer fit ben lijkt het me heerlijk dit boek te lezen en mij gedeeltelijk te laten volgen in een nieuwe fase in ons leven met de kleine Lovée 🎀

Jacky november 20, 2018 at 6:34 am

Leuk dat je meedoet 💕

Esther november 20, 2018 at 6:33 am

Ik hoor zoveel positieve reacties over dit boek. En ik kan er nog zoveel uit leren! Mijn eerste kindje wordt eind januari verwacht dus ook genoeg tijd om straks in m’n verlof te lezen! 😊

Jacky november 20, 2018 at 6:34 am

Leuk dat je meedoet 🙂

Marjo november 20, 2018 at 9:58 am

Een goede vriendin van mij is echt net bevallen. Helaas gaat het bij hun thuis niet helemaal goed (de baby slaapt slecht en nu is haar man ook nog opgenomen in het ziekenhuis). Ze kan dus wel wat hulp gebruiken. Ik zou dit boek met alle liefde aan haar geven.

Jacky november 20, 2018 at 6:22 pm

Wat lief dat je voor haar meedoet

Ilse november 20, 2018 at 6:07 pm

Leuke actie! En komt straks vast heel erg goed van pas, want over 3 weekjes verwachten wij onze kleine meid 🎀

Jacky november 20, 2018 at 6:23 pm

Wat spannend!

Comments are closed.

Close