Sinterklaas bestaat niet

Ik (wij) heb besloten vanaf het begin aan Evy en Rosie te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat. Naar aanleiding van mijn Instagrampost hierover kreeg ik veel vragen en wisselende reacties dus het leek me goed om hier een uitgebreide blog over te schrijven voor meer duidelijkheid!

Ons sinterklaasfeest

Wij vertellen vanaf het begin aan Evy en Rosie dat de Sint niet bestaat.. tenminste, we zullen in iedergeval niet zeggen dat hij bestaat. Eerlijkheid is een norm die ik super belangrijk vind in de opvoeding. Logisch is dan ook dat ik niet lieg tegen mijn kinderen. Sinterklaas is een verhaal van vroeger die we met zijn allen naspelen. De pieten zijn verkleed en Sinterklaas ook. Want Sinterklaas leeft niet meer. Sinterklaas vieren we net als iedereen met cadeautjes, schoentjes zetten, familie en lekker eten. Voor de mensen die denken dat ik een vreselijk mens ben dat het Sinterklaasfeest verpest voor mijn kinderen, nee, Sinterklaas is voor ons nog steeds een leuk en gezellig feest.

Als Evy en Rosie zelf besluiten in Sinterklaas te geloven, net als bijvoorbeeld in prinsessen, kabouters, heksen en andere sprookjes, mag dat natuurlijk. De fantasie van kinderen speelt een grote rol in de ontwikkeling.

Angst & vreemde mannen

Tegenwoordig worden we opgevoed met het idee dat we moeten uitkijken voor vreemde mensen en daar absoluut niet mee mogen gaan. Ook moeten we de deur op slot doen, om uit te kijken voor inbrekers. Dit vind ik zelf heel belangrijk, want ja.. de ellende die we allemaal horen… en dan het Sinterklaasverhaal: een groepje vreemde mensen, die kinderen snoep geven, over de daken lopen en vervolgens op wonderbaarlijke wijze in je huis verschijnen. Best eng of niet? Ook wordt op scholen rondverteld dat je, als je stout bent, geen cadeautjes krijgt of misschien wel erger.. je kunt meegenomen worden in de zak naar Spanje. Dit alles rijmt niet met elkaar vind ik.

Geloven & magie

Een veel genoemd tegenargument was: ik wil mijn kind de magie van het Sinterklaasfeest niet ontnemen door te vertellen dat de Sint niet bestaat. Hier heb ik over nagedacht. Vroeger geloofde ik in Sinterklaas en niet in de Kerstman. De kerst vond ik echt iets magisch, het Sinterklaasfeest minder. Ik ben dus van mening dat het niet geloven in de Sint niet direct de magie van het feest wegneemt. Het is maar net hoe magisch je het zelf als ouder en kind maakt. Want zoals hierboven besproken, kinderen trekken toch wel hun eigen plan.

Het geheim verklappen

Ouders die hun kind wel vertellen dat de Sint bestaat, raken hier snel gepikeerd over. Want wat als Evy en Rosie aan andere kindjes gaan vertellen dat Sinterklaas niet bestaat? Natuurlijk zullen we met Evy en Rosie bespreken dat er andere kindjes zijn die er wel in geloven en dit is ons geheimpje. Verspreken ze zich? Dat is niet erg. Er zijn altijd mensen die zich verspreken over de Sint, het komt ter sprake op tv (de pietendiscussie) of oudere kinderen roepen over het schoolplein dat Sinterklaas niet bestaat. Als klein meisje zat er in de auto voor ons een Sint en in de auto achter ons een Sint. Hier hebben mijn ouders zich goed uitgepraat en ik vond het allemaal wel best. Heeft dit effect op jonge kinderen? Nee, meestal niet. Als kinderen geloven in hun eigen fantasie, dan is dit geloof zo sterk dat andere kinderen hier niet zo snel iets aan kunnen veranderen. Meestal kunnen alleen ouders dat, en soms is het laatste niet eens het geval.

Wij hebben een schoencadeautje gekocht waar Evy bij was. Ze mocht zelf ook iets uitkiezen in de speelgoedwinkel dus ze lette niet echt op wat wij kochten, dachten we. Toen ze het schoencadeautje uitpakte, zei ze “papa heeft dit gekocht”. Ik zei: “heeft papa het cadeautje dan in je schoen gedaan?” waarna Evy zei: “Nee, papa heeft dit cadeautje aan Sinterklaas gegeven, Sinterklaas ging door ons huis lopen”.

Ze is nog te jong om te begrijpen dat iets nep is, ze ziet de Sint, dus dan bestaat hij toch?

Ieder zijn eigen keuze

De reden dat ik dit bespreekbaar maak, is niet dat ik iedereen ervan wil overtuigen dat dit de goede manier is (integendeel, laat iedereen lekker z’n ding doen), maar dat ik belangrijk vind dat er meer bewustwording komt in alles wat we doen in de opvoeding. Ondanks de meningen van de mensen om ons heen, want wat we ook doen, meningen zijn er toch 😉 Als heel Nederland iets doet, hoeven we dat niet automatisch te volgen… of wel als je erachter staat. Maar alleen als je erachter staat en bewust bent wat je daadwerkelijk doet. Kortom, iedere ouder maakt zijn eigen keuzes met de beste bedoelingen voor zijn of haar kind.
1 Comment

Kim november 29, 2020 at 8:30 pm

Helemaal mee eens! Ik kan mijzelf heel erg vinden in het eerlijk willen zijn en de angsten die het kind kan ervaren rondom sinterklaas. Iedereen heeft hierin zijn eigen manier 🙂

Comments are closed.

Close