Evy werd met een plat gezicht en scheve neus geboren

jacky nobels blog

Heel normaal, dit trekt wel bij volgens de gynaecoloog. Maar dit gebeurde niet. Verschillende artsen wisten niet wat ze ermee moesten, dit hadden ze nog nooit gezien.

Evy lag vanaf 20 weken in stuit en is nooit meer gedraaid. We hebben bewust niet gekozen voor een draaipoging en we zijn voor een geplande keizersnede gegaan. Waarom? Dat schreef ik in mijn bevallingsverhaal.

Toen Evy met 38 weken gehaald werd, schrokken we een beetje. Haar neus was helemaal plat gedrukt naar één kant. Zo plat dat ze moeite had met ademen en dus met drinken, want dan moet je wel door je neus ademen. Niet alleen haar neus was plat, ook haar hele gezicht was afgevlakt.

Volgens de gynaecoloog was dit normaal, dit zou wel bijtrekken in de komende uren. 

Maar dit gebeurde niet. 

Waarschijnlijk heeft ze klem gelegen in de baarmoeder, of dit kan weet ik niet, maar dat was mijn eigen conclusie. Ze lag namelijk altijd hetzelfde; met haar rug naar voor en haar hoofd naar rechts. Ik zat regelmatig aan de CTG omdat ze niet bewoog, dus helemaal verbaasd hierover was ik niet.

In de dagen dat ik in het ziekenhuis lag kwamen er, naast dat ik uren op google doorbracht in mijn ziekenhuisbed om te zoeken naar allerlei mogelijke syndromen en ziektes, een kinderarts en een KNO arts langs. De laatste heeft Evy haar neus recht proberen te zetten, arme meid. Maar geen succes helaas. We zijn in de eerste weken van haar leven nog een aantal keer bij de KNO arts geweest, maar ze wisten eigenlijk niet zo goed wat ze hiermee moesten. Ze zagen dit namelijk niet vaak.

Opereren? Afwachten? Neus afplakken naar de goede kant? In de literatuur hebben ze 1 vergelijkbare casus gevonden. Naar aanleiding daarvan is besloten om af te wachten met opereren tot volgens mij 8 jaar. Omdat een kindje dan nog veel ontwikkelt en je wilt liever niet opereren aan een gezicht dat nog veel veranderd. Ik zat alweer helemaal met mogelijke scenario’s in mijn hoofd dat ze dan gepest zou gaan worden. Als het neusje niet recht kwam te staan vonden we dat ze geopereerd moest worden voordat ze naar school zou gaan. Maar zo ver was het gelukkig nog lang niet.

Zoals jullie waarschijnlijk allemaal hebben gezien is er helemaal niks meer aan de hand en heeft ze een mooi symmetrisch gezichtje gekregen. Het heeft een paar maanden geduurd voordat haar neus helemaal recht stond. Een rare situatie en niemand weet echt wat er aan de hand was, maar het belangrijkste is dat het goed gekomen is. 

jacky nobels blog

Ik ben nu wel heel benieuwd of er iemand is die iets soortgelijks heeft meegemaakt!? Laat je het weten in de comments?
3 Comments

Nouk oktober 12, 2020 at 6:57 pm

Jep ook mijn meisje had haar neus plat opzij liggen en haar schedel was ook tot bijna een jaar aardig scheef. Het neusje heeft denk ik 3 maand geduurd eer het echt normaal leek. Ik ik weet wel dat ze al heel optijd (zo goed als) ingedaald was en ze duwde ook vrij hard altijd. De bevalling heeft ook van zaterdag middag tot maandag ochtend geduurd dus samen met de verloskundigen, gynaecoloog, KNO arts en kraamhulp dachten wij in ieder geval dat ze vooral in het bekken goed klem heeft gezeten want een baarmoeder is natuurlijk gewoon soepel.. bekken zijn botten dus daar kan ik me wel wat bij voorstellen.

Kristel oktober 13, 2020 at 7:16 am

Die van mij kwam eruit net een bobbel op zn hoofd, die had een dikke voorkeur houding en tot 42weken daar in het hoekje gelegen. Is wel wat weggetrokken, maar zoals. We altijd zeggen, gelukkig heeft die haar want zn schedel is nog niet (17maandem) vollesig bijgetrokken

Danjela april 30, 2021 at 7:31 pm

Ons zoontje werd ook geboren met een erg scheve neus! Onze gedachten was ook dat hij scheef had gelegen in de baarmoeder(wel met zijn hoofd naar beneden, dus denk tegen mijn bekken aangedrukt) heeft ook best een tijd geduurd voordat het recht kwam te staan! Ook de kinderarts en een kno arts heeft er naar gekeken, zeker omdat hij de eerste maanden alleen maar verkouden was. Maar omdat hij door beide neusgaten kon ademen, deden ze er niks aan. Na een bezoek aan een osteopaat is het vanzelf goed gekomen. Wel opvallend vind ik nog dat zijn neus echt een gevoelige plek is en hij snel een bloedneus heeft

Comments are closed.

Close