Zo veel invloed heeft de pil op mij gehad!

invloed van de pil

Ongeveer 2 jaar geleden ben ik gestopt met de pil. Ik ging van onder andere enorme buikpijn en een gladde huid, naar geen buikpijn meer en acne. Nooit verwacht dat hormonen zoveel effect kunnen hebben op je lichaam! Hieronder bespreek ik wat het stoppen met de pil met mij heeft gedaan.

Na 12 jaar de pil geslikt te hebben, was ik gestopt omdat ik ‘die troep’ niet meer in mijn lichaam wilde hebben en we een kinderwens hadden. Ik had op dat moment geen idee hoe mijn lichaam was zonder kunstmatige hormonen. Want direct toen ik voor het eerst ongesteld werd (op 12 jarige leeftijd), ging ik aan de pil vanwege een heftige, pijnlijke en onregelmatige menstruatie. Het duurde 4 maanden (op mijn 23e) voordat de pil uit mijn lichaam was. Daarna raakte ik direct zwanger. 

Puisten en nog eens puisten

In mijn pil tijdperk had ik een hele gave huid, eigenlijk altijd dus. En nu? Puisten, puisten en nog eens puisten. Acne eigenlijk. Ik ben een ster geworden in het smeren van foundation. Het krijgen van puisten was mijn eerste zwangerschapskenmerk (of het kwam dus door het stoppen met de pil) en het is nooit meer weg gegaan.

Eetlust

Toen ik nog aan de pil was, dacht ik de hele dag aan eten. Na mijn laatste maaltijd, ging ik de uren tellen tot de volgende maaltijd. Maar ik genoot van gezond eten. Inmiddels heb ik een goede balans gevonden tussen gezond en ongezond, maar eet ik soms maar 900 calorieën op een dag. Het stoppen met de pil heeft ervoor gezorgd dat mijn eetlust soms helemaal verdwenen is. Wat ik opzich niet heel erg vind. Ik hoef niet bang te zijn om aan te komen!

Pijn

Pijnlijke gewrichten heb ik vanwege mijn hypermobiliteitssyndroom, maar op de een of andere manier zorgen hormoonschommelingen ervoor dat deze pijn erger wordt.

Buikpijn

Dit was een ontzettend groot probleem. Na iedere maaltijd kreeg ik een hele dikke pijnlijke buik, ik leek wel 8 maanden zwanger. Waardoor ik altijd met wijde kleding liep. Daarna hebben er twee veranderingen tegelijkertijd plaatsgevonden: ik ben met de pil gestopt en ik ben minder eiwitten gaan eten. Mijn buikpijn is compleet verleden tijd. Ik zeg dus niet dat het door het stoppen met de pil komt, maar het zou goed kunnen.

Iedere dag hoofdpijn

Voor mijn zwangerschap, toen ik aan de pil was, had ik nooit hoofdpijn. Als ik hoofdpijn had, dan was er echt iets aan de hand (de griep kwam er aan bijvoorbeeld). Tijdens de zwangerschap had ik steeds meer hoofdpijn en nu heb ik iedere dag hoofdpijn en drie keer per maand een migraine aanval. Ik sta op met hoofdpijn en ik ga naar bed met hoofdpijn. De ene dag erger dan de andere dag. En op bepaalde dagen in de maand extreem. Dit vind het grootste nadeel van het stoppen met de pil.

Niet meer mezelf

Na de geboorte van Evy had ik besloten om toch weer aan de pil te gaan. Ik voelde me opeens ‘vlak’. Niet down maar ik kon ook nergens meer van genieten. Ik had geen zin meer om te werken, was niet meer productief en eigenlijk wilde ik alleen maar in bed liggen. Ook voelde ik me onwijs futloos, precies het gevoel dat ik de eerste 12 weken van de zwangerschap had. Het duurde even voordat ik de link legde met de pil, toen ben ik natuurlijk direct gestopt.

Hierdoor ben ik erachter gekomen dat hormonen een stempel drukken op mijn emoties. De pil haalt een stukje van mijn persoonlijkheid weg. Er zijn geen pieken en dalen meer in mijn emoties. Ik ben met de pil heel ‘vlak’. Nu ben ik van nature al erg vlak naar de buitenwereld, maar de pil versterkt dit omdat ik er ook in mijn hoofd heel vlak van word, om het maar even simpel te zeggen.

Ongelooflijk dat ik er dus pas na 12 jaar lang slikken van de pil achter ben gekomen hoe ik echt ben!

Conclusie: het stoppen met de pil heeft ervoor gezorgd dat ik me echt mezelf voel. De buikpijn is weg en ik heb geen eetbuien meer. Het stoppen met de pil zorgt wel voor een aantal nadelen (zoals de hoofdpijn en de acne), maar toch wegen de nadelen niet op tegen de voordelen. 

Ik ben benieuwd of jullie wel of niet aan de pil zijn en of de pil ook zoveel effect op jullie heeft?
9 Comments

Natasja juni 4, 2020 at 6:45 pm

Dit is zo’n groot probleem in Nederland waar zo weinig over bekend is bij jonge vrouwen. Vanaf jongs af aan wordt je afgevlakt en je denkt dat het zo hoort en je zo hoort te voelen, tot je stopt met de pil.. Het wordt veel te makkelijk meegegeven door de huisarts en er is 0,0 controle.. Vreselijk voor alle (jonge) vrouwen.

Jacky juni 4, 2020 at 6:54 pm

Helemaal mee eens!

Daan juni 4, 2020 at 7:09 pm

Heb vaker dit soort dingen gehoord inderdaad! Ik ben 24, ik ben sinds vorige week van de pil over op de mirena spiraal, niet alleen vanwege de hormonen maar ook andere redenen, ( onregelmatig werken, nachtdiensten etc) maar ook ik denk dat de pil mij behoorlijk beïnvloed heeft. Dus ik ben heel benieuwd hoe mijn lichaam reageert op minder hormonen!

Naomi juni 4, 2020 at 10:16 pm

Wat een duidelijk verhaal. Ik heb ook een tijdje de pil geslikt en heb 2 verschillende gehad. Ik had het juist bij de pil dat Ik migraine aanvallen kreeg waardoor ik op vakantie plat moest liggen en wanneer ik te lang overeind zat moest ik overgeven. Gelukkig was de wc in de buurt. En bij de andere pil had ik geen hoofdpijn en ging het heel even goed maar toen kon ik niet meer goed praten, kwam niet meer uit mijn woorden terwijl ik het wel wilde en in appjes was ik ook chaotisch en kon niet meer goed typen. Ik heb nog wel auto gereden omdat ik dacht dat t een heftige migraine was. Wat bleek nu dat ik symptomen had van een beroerte. (Gelukkig niet gehad) Maar ik moest wel nadat we de huisartsenpost gebeld hadden savonds meteen stoppen met de pil. (Mijn moeder geloofde het eerst niet wat ik op zich wel jammer vond maar mijn vriendje, Nu man kon haar gelukkig overhalen om toch deze stappen te zetten.) Beide keren ben ik gelijk gestopt op advies van de dokter en slik nooit meer de pil of wat dan ook, vanwege de allergische reactie blijkbaar. Ik hoop dat andere vrouwen ook echt luisteren naar hun lijf en actie ondernemen wanneer ze het niet vertrouwen! Een gewaarschuwd mens telt voor 2.

Chantal juni 5, 2020 at 8:03 am

Ik heb een aantal pillen gehad. Eigenlijk reageerde ik er nooit goed op omdat er oestrogeen bij zat. Toen ik een tijd stopte, merkte ik dat ik continu ontstekingen had, pms, hoofdpijn, humeurig etc. Ik kan dus niet tegen mijn eigen vrouwelijke hormoon oestrogeen. Nu heb ik een pil waar dat allemaal niet in zit en voel ik me juist veel beter. Voor mij is deze pil echt een uitkomst, want zonder ben ik echt nog erger dan met.

Charlotte juni 5, 2020 at 11:46 am

Hoi Jacky, goed dat je dit verhaal deelt! Ik ben sinds kort ook gestopt met de pil en ben heel benieuwd wat dit voor uitwerking zal hebben. Je schrijft dat de pil na 4 maanden uit je lichaam was, hoe weet je dit? Omdat je toen zwanger werd? Ik vroeg me namelijk al af hoe lang zoiets zou duren. Nu let ik heel erg op of ik verschil merk en dan is de vraag of dit daadwerkelijk zo is of omdat ik er zo mee bezig ben😉

Jacky juni 5, 2020 at 3:22 pm

Hoi! Ik merkte dat het uit mijn lichaam was omdat ik weer een normale regelmatige cyclus had

Charlotte juni 5, 2020 at 7:55 pm

Aah oké, goed om te weten. Bedankt voor je reactie!

Jolyn oktober 29, 2020 at 10:48 pm

Ik heb vroeger de Modicon pil geslikt. Deze werkte prima, alleen werd deze van de markt gehaald. Daarna heb ik verschillende pillen gehad en eigenlijk altijd problemen mee gehad. Uiteindelijk heb ik een koper spiraal laten zetten en ik merkte daarna vrij snel al verschil. Juist de pil zorgde bij mij voor problemen. Door de pil resulteerde elk gebrek aan slaap, maar ook de stopweek in migraine. Sinds ik het spiraal heb (enkele maanden) heb ik geen enkele keer meer migraine gehad. Ook zorgde de pil ervoor dat mijn emoties heftiger waren en had ik veel meer vreetbuien. Enige nadeel eigenlijk nu is dat mijn cyclus eens per 6 weken op gang komt, waar deze eerst door de pil werd gereguleerd

Comments are closed.

Close