Deze 6 dingen zijn belangrijk voor het immuunsysteem van je baby!

Advertisement

In de eerste 1000 dagen van het leven van je kindje wordt het immuunsysteem gevormd. Welk effect kan een verstoord immuunsysteem hebben en welke dingen zijn belangrijk voor het immuunsysteem van je baby?

Ik ben op bezoek geweest bij het Nutricia Research Center en daar heb ik heel veel geleerd over het immuunsysteem. Deze belangrijke info voor papa’s en mama’s ga ik vandaag met jullie delen!

De eerste 1000 dagen

Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen indringers van buitenaf, zoals ziektes en bacteriën. Maar het immuunsysteem is nog niet volledig ontwikkeld bij de geboorte. De eerste 1000 dagen (die beginnen bij de conceptie) van een kindje is daarom een hele belangrijke periode waarin een basis wordt gelegd voor de gezondheid op latere leeftijd. In deze periode maakt het immuunsysteem een grote groei door. Het darmmicrobioom speelt hier een belangrijke rol in.

Deze 6 dingen zijn belangrijk voor het immuunsysteem van je baby!

  1. Voeding. Gezond eten is voor je kindje van groot belang. Maar ook tijdens de zwangerschap is jouw voeding heel belangrijk, want dat kan de ontwikkeling van de bacteriën in de darmen van je kindje al voor een groot deel bepalen. Zoals eerder benoemd, de belangrijke eerste 1000 dagen beginnen op het moment dat je zwanger raakt!
  2. De manier van bevallen. Ik weet het, dit heb je natuurlijk niet altijd voor het kiezen, maar het is wel gebleken dat vaginaal bevallen een gunstige invloed kan hebben op de bacteriën in de darmen.
  3. Antibioticagebruik. Niet alleen voor je kindje, maar ook voor jezelf tijdens de zwangerschap. Antibiotica kan je immuunsysteem flink verzwakken. Ook dit heb je niet altijd voor het kiezen en antibiotica is wel eens nodig, het kan levens redden.
  4. Stress tijdens de zwangerschap. Stress tijdens de zwangerschap kan invloed hebben op het immuunsysteem van je kindje, waaruit ook weer blijkt hoe belangrijk de tijd in de baarmoeder is.
  5. Hygiëne. Hygiëne is belangrijk. Maar het is niet erg als je kindje weleens met viezigheid in aanraking komt, dat kan er voor zorgen dat het afweersysteem van je kindje goed wordt opgebouwd.
  6. Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. Kindjes die borstvoeding krijgen, krijgen antistoffen binnen via hun moeder. Deze antistoffen stimuleren de groei van goede bacteriën in de darmen. Wat bijdraagt aan de werking van het immuunsysteem van je kindje. Maar het kan zijn, om welke reden dan ook, dat jouw kindje flesvoeding krijgt en daar speelt Nutricia een belangrijke rol in voor kindjes vanaf 6 maanden. Want er moet natuurlijk een goed alternatief bestaan.

Nutricia Research Center

In het Nutricia Research Center in Utrecht doen zo’n 400 wetenschappers al 120 jaar onderzoek naar de invloed van voeding op de eerste levensjaren van je kindje. Nutricia doet onderzoek met borstvoeding als grootste inspiratiebron. Ze werken onder andere samen met ziekenhuizen en universiteiten om dit te realiseren.

Hier vind je meer info over weerstand en het immuunsysteem van je kindje.

Dit is een gesponsorde blogpost
Close