HOTSPOT: A Beautiful Mess

Het restaurant ‘A Beautiful Mess’ in de voormalige Bijlmer bajes is een plek waar je niet zo snel komt. Maar dit unieke concept, de medewerkers en de sfeer maken dat je er echt eens heen moet!

In the middle of nowhere, achter een groot hek, in de voormalige Bijlmer bajes in Amsterdam, ligt een pareltje verstopt: het restaurant A Beautiful Mess. Je komt eerst aan in een verlaten kantine en het atelier. In het restaurant waan je je vervolgens in verre oorden met de kleurrijke inrichting en heerlijke geuren die je tegemoet komen.

Refugee Company

Het unieke concept is opgericht door Refugee Company. Met onder andere het restaurant worden nieuwe banen gecreëerd voor vluchtelingen. Ze worden in zes maanden klaargestoomd voor de arbeidsmarkt.

Refugee Company gaat uit van een holistische aanpak: wie ben jij, wat wil je in de toekomst en wat kunnen wij daarvoor doen? Chef Margriethe is bijvoorbeeld niet alleen chef, maar ook een maatschappelijk werker: “de ene dag ontwikkel ik het menu en de andere dag ben ik kinderwagens aan het uitzoeken met een zwangere kok”. Deze werkplek is voor de medewerkers een veilige tussenplek om fouten te maken, te leren en op adem te komen van het zware traject waarin ze zich bevinden.

A beautiful mess

Het restaurant heeft een grote diversiteit aan meubilair, van bruine barkrukken, rieten stoelen tot aan witte banken die volgetekend zijn met stift. De keuken is gedoneerd en het is behelpen. Het personeel, afkomstig uit onder andere Eritrea, Syrië en Irak, is ontzettend open en gastvrij. Het doel is niet zozeer een restaurant runnen, maar een plek creëeren waar men samen kan werken en leren. Het gevolg? Een echt huiskamer gevoel. Het restaurant gaat uit van het shared dining concept (je krijgt een aantal gerechten, waar iedereen van proeft). Dit alles doet zijn naam eer aan: A Beautiful Mess. Zoals zij heel mooi op hun site beschrijven:

“Beginnings are always messy. Relationships don’t come easy. Outcomes are uncertain. Life is not perfect. Things are normal today. Abnormal and unfamiliar tomorrow. We celebrate the beauty in the mess.” (www.abeautifulmess.nl)

Vers en gezond

Wat er op de kaart staat varieert: van hét gerecht dat de Afghaanse kok altijd graag maakt voor haar gezin, tot een stevige hollandse stamppot. Er wordt gebruik gemaakt van verse en gezonde ingrediënten. Smakelijk én verassend is het zeker!

Kortom: een uniek concept, een verrassende locatie, een kennismaking met verschillende culturen én heerlijke gerechten. Een bijzondere ervaring was A Beautiful Mess zeker.

 

Locatie en openingstijden

Neem vooral eens een kijkje in de oude wasserette van de Bijlmer bajes, voordat het restaurant in juli 2019 verhuist naar een andere (nog onbekende) locatie.

Former Bijlmer prison
H.J.E. Wenckebachweg 48
1096 AN Amsterdam

Zondag & maandag: Gesloten
Dinsdag: 17:00 – 22:00
Woensdag – zaterdag: 11:00 – 22:00

Parkeren is gratis
Close