Hoe het is om hoogsensitief te zijn

Sinds, ik denk twee jaar, ben ik erachter dat ik een hoogsensitief persoon (HSP) ben. Het is zo’n opluchting om dat te weten en ik weet dat HSP heel veel voorkomt. Het brengt nadelen maar vooral voordelen met zich mee. Misschien herkennen jullie je wel in mijn verhaal.

Een hoogsensitief persoon, ook wel hooggevoeligheid genoemd, is iemand die prikkels van binnen en van buiten sterker opmerkt en ervaart. Het gevolg is dat deze persoon snel overprikkeld is.

Prikkels van buitenaf

Zelf ben ik iemand die graag alleen is. Familiebezoek en feestjes vind ik heel gezellig op zijn tijd. Maar ik moet daarna een dag bijtrekken. Waarom? Een ruimte vol met allerlei verschillende stemmingen, sferen, geuren, zelf gesprekken moeten volgen, tegelijkertijd sociaal en gezellig moeten zijn en dan staat er vaak ook nog een muziekje aan. Dan heb ik het nog niet eens over het tegelijkertijd een drankje drinken en wat eten. Dat is voor mij nogal wat. Wat betreft verschillende stemmingen.. ik vind het soms moeilijk om bij mijn eigen energie te blijven. Sterker nog, ik neem andermans stemming over. Als iemand heel negatief is, word ik dat ook. Na een feestje heb ik heel veel tijd nodig om alle indrukken te verwerken en weer tot mijzelf te komen. Slapen gaat dan ook niet, alles beleef ik opnieuw in mijn slaap en word iedere keer wakker.

Je begrijpt dat ik werken voor een werkgever, met collega’s, heel lastig en super vermoeiend vond. Als ik thuis kwam van mijn werk zat mijn hoofd zo vol dat een vraag als “hoe was het op je werk?” al te veel voor mij was en ik zomaar kon ontploffen. Dat is één van de redenen dat ik nu voor mijzelf werk.

Innerlijke prikkels

Maar innerlijke veranderingen in mijn lichaam merk ik ook heel snel op. Ik heb altijd wel wat. Wat dat betreft ben ik best jaloers op mijn man, hij heeft echt nooit iets. Terwijl ik altijd gewrichtspijn heb, hoofdpijn, buikpijn, futloos ben, noem maar op. Eigenlijk is er geen dag dat ik mij helemaal goed voel. Hormonale veranderingen hebben grote impact op mij. Gek is het dan ook niet dat ik meteen wist dat ik zwanger was en mijn kindje al voelde bewegen met 14 weken (wat volgens de verloskundige onmogelijk is). Ik ken mijn lichaam door en door.

Voordelen

Hoogsensitief zijn klinkt nu misschien heel negatief. Op sommige momenten is dat het ook, maar voor het grootste gedeelte vind ik het ook positief. Zoals net al benoemd ken ik mijn lichaam door en door en dat is gewoon heel erg handig.

Maar wat ik vooral fijn vind is dat ik mensen heel goed aanvoel. Als een familielid niet lekker in zijn of haar vel zit of er is iets belangrijks gebeurt, dan merk ik dat direct op door hele subtiele veranderingen in het gedrag.

Ik hoor aan het loopje en de ademhaling welke persoon eraan komt. Als iemand naar mij kijkt in mijn slaap word ik altijd wakker, ik weet altijd wat iemand aan het doen is in een andere kamer en ik heb hele sterke associaties met muziek en geuren (bij ieder liedje kan ik de datum en de gebeurtenissen van die periode benoemen).

HSP is voor mij dus vooral een kwaliteit waar je moet leren om mee te gaan en welke ik op een positieve manier probeer te benutten!

Wie van de lezers is ook HSP en herkent zich hierin? Of heb je juist hele andere kenmerken? 
6 Comments

Virginy van der steen juni 24, 2019 at 5:46 pm

Super mooi hoe je ermee omgaat en fijn ook dat je voor jezelf bent begonnen. Zo heb je je eigen onder controle. Vond het erg fijn om je blog te lezen en daar zelf wat over te leren 🤗

Jacky juni 24, 2019 at 6:38 pm

Bedankt voor je lieve reactie 💕

Joyce juni 24, 2019 at 6:16 pm

Ik herken mezelf hier zo in.
Herken ook iedereen aan ademhaling of loopje..
Heb ook altijd lichamelijke klachten en mijn vriend dus nooit.
En zo kan ik nog even doorgaan.
Precies wat jij schrijft!

Jacky juni 24, 2019 at 6:39 pm

Wat lastig dat jij dat ook allemaal hebt!

Ilse juni 25, 2019 at 2:29 pm

Heel herkenbaar. Hier ook HSP. Sinds ik beter naar mezelf luister en me wat minder verontschuldig bij andere mensen, vind ik het een zegen in plaats van een vloek. Ik voel en ervaar zo intens, als ik de juiste situaties en mensen opzoek, worden de dingen nóg mooier.

Jacky juni 25, 2019 at 5:02 pm

Heel mooi gezegd!

Comments are closed.

Close