Gastblog: Wanneer je baby een heupafwijking heeft

Heupdysplasie, daar had Fleur nog nooit van gehoord. Maar dan opeens blijkt haar eigen kindje het te hebben. Wat gaat dit betekenen voor haar? Hoe komt ze er van af? Komt ze er überhaupt wel vanaf en hoe vaak zullen ze weer in het ziekenhuis zitten? Fleur vertelt erover.

Stuitligging

Nova heeft al die tijd in mijn buik in de stuitligging gelegen. Dubbelgevouwen. Handen en voeten voor haar gezicht. Een 3D echo leek leuk, maar nee, we konden haar gezichtje hier door niet zien. Dan maar geduld hebben tot dat ze er is. En ze kwam snel. Op een vrijdagmiddag zaten we bij de gynaecoloog. We wisten dat Nova in de stuitligging lag, weinig vruchtwater had en gestopt was met groeien in de buik. We hebben daarom besloten om haar niet te laten draaien maar voor een keizersnede te gaan.

De volgende ochtend, zaterdag 16 juni 2018, is Nova geboren. 3,5 week te vroeg. Ze wilde denk ik heel graag bij ons zijn. En het was prima zo want ons meisje deed het super buiten de buik. Hoe klein ze ook was, alles ging goed. Niks aan het handje.

Tranen in mijn ogen

Alle kindjes die in de stuit hebben gelegen krijgen met 3 maanden een echo van de heupjes. Zo ook Nova. We gingen zitten bij de arts en die zei meteen: Haar linker heup groeit niet goed. Ze moet een spreidbroekje, 23 uur per dag, 3 maanden lang. Hier is een folder over heupdysplasie en over 2 weken gaan ze haar spreidbroekje op meten.

En daar stonden we, 5 minuten later buiten het ziekenhuis met tranen in mijn ogen. Het ging zo snel. Voor deze arts dagelijkse routine waarschijnlijk maar voor kersverse ouders een klap in het gezicht. Na een goeie huilpartij ben ik gaan lezen. Heupdysplasie oftewel een heupafwijking kan dus door de stuitligging komen maar kan ook erfelijk zijn. Dit is bij ons niet het geval. Maar als mijn vriend en ik ooit nog een kindje krijgen, stuitligging of niet, het kindje komt gelijk op controle van het ziekenhuis te staan. Zelfs de kinderen van Nova later!

Ziek van verdriet

Het enige wat helpt bij heupdysplasie is een spreidbroekje. Een broekje ja, maar nee het was een heel tuigje dat over haar schouders en rug liep. Ik kreeg het even warm toen ze hem om kreeg. Dit kunnen ze niet menen. Wat ziet dit er zielig uit. Haar beentjes staan uit elkaar en worden omhoog getrokken door de banden om haar schouders. Je kan het broekje stellen door balletjes. Weer stonden we binnen 5 minuten buiten. Alleen bleef het nu niet bij een huilpartij. Ik werd ziek. Ziek van verdriet. Om je kleine meisje van 3 maanden zo te zien is geen pretje. Haar vast houden ging ook moeilijker en echt even knuffelen ging helemaal moeilijk. Alleen de verschoon momentjes en bij het douche mocht ‘ie af. Je kan je wel indenken hoe erg we hiervan genoten. En toch, ook al had Nova niet heel veel last van haar spreidbroekje, was ze toch vrolijker zodra dat ding af was. Maar we moesten door zetten. Een operatie voor een nieuwe heup op latere leeftijd is helemaal vreselijk.

Huilpartij van geluk

Langzaam leerde we er mee om gaan. Langzaam maakte het me niet meer uit of andere mensen ernaar keken. 1 keer vroeg een vrouw toen we uiteten waren of dat was zodat Nova beter kon zitten, haha! Ik vond het juist fijn als mensen vroegen wat ze om had en ik het dan kon uitleggen.

Maandag 19 november hadden we een controle echo. Of het ging de goeie kant op en dan mag ze hem met de Kerst af. Dan heeft ze hem precies 3 maanden om gehad. Of ik stelde me er op in dat hij ging zeggen dat er nog niks was veranderd. Maar alles liep anders. Nova mocht per direct, na 2 maanden, haar spreidbroekje af. Als je mij had gefilmd toen de arts dit zei, zal je waarschijnlijk mijn mond open hebben zien staan.

En ja hoor, daar was ‘ie weer, de huilpartij. Maar nu van geluk. Nova hoeft hem alleen nog in de nacht om en over 6 weken hebben we weer een echo om te kijken of haar heupje goed blijft zitten.

Voor alle ouders die dit ook gaan mee maken. Ik zeg heel eerlijk, ik vond het een zware periode. Maar je doet het. Je moet. Alles voor je kindje. Wij zijn er heel consequent in geweest en dat is beloond.

Nu op naar de volgende mijlpaal: omrollen! Wij hebben er zin in!

Liefs Fleur & Nova

Lieve Fleur, wat heftig voor jullie. Maar wat fijn dat het zo snel goed ging! De meeste mensen hebben nog nooit gehoord van heupdysplasie, dus super dat jij jouw verhaal wilde delen. Wil je meer zien van Fleur en Nova? Op haar Instagram (@bellafleura) vind je veel mooie foto’s van Fleur en haar gezin.
Close