Gastblog: Misa maakt van babygebaren haar werk!

Baby- en kindgebaren

In deze blog vertel ik waarom wij begonnen zijn met babygebaren. Zo kwam ik in contact met Misa. Het zoontje van Misa uitte zich door middel van driftbuien, ze begreep hem niet. Ze ontdekte babgebaren en er ging een wereld voor haar én haar kindje open. Ze maakte er zelfs haar werk van.

De ontdekking

Mijn zoon was 1,5 jaar en hij was een vrolijk mannetje maar hij kon af en toe super gefrustreerd en boos zijn. Dan had hij driftbuien en ik snapte niet wat er aan de hand was. ‘Kon hij het maar aan mij vertellen’ – dacht ik .

Helaas was hij niet een snelle prater dus met woorden lukte hem het dat niet. Daarom deed hij het non-verbaal – met zijn lichaam en stem: schreeuwen, stampen en huilen. Ik probeerde van alles maar ik snapte hem niet, daar werd ik zelf dan weer gefrustreerd en onzeker van. Tot het moment dat ik babygebaren ontdekte.

Mama snapte hem

Toen veranderde alles. Na de cursus babygebaren voor ouders kwam ik thuis en deed ik het gebaar voor ‘melk’. Mijn zoon deed het gelijk terug. Dat was gaaf om te zien. De dagen daarna deden we veel gebaren en wat ik aan hem merkte was dat hij rustiger en minder boos werd. Mama snapte hem opeens en dat voelde voor hem fijn. Ik zag dat hij steeds minder boos en gefrustreerd werd en wat ook super mooi was om te zien is dat zijn woordenschat ging groeien.

Er kwamen opeens woorden die ik nooit eerder bij hem had gehoord en hij kletste steeds meer en duidelijker. Er kwam meer rust bij ons en ik voelde me ook weer een betere mama. Ja je leest het goed ik was hierdoor best onzeker of ik het allemaal wel goed deed. Riccardo was mijn eerste kindje en ik wou het graag goed doen. Nu achteraf weet ik dat ik alles met mijn beste intentie heb gedaan, maar toen was het echt niet makkelijk.

Vanaf 6 maanden communiceren?

Omdat ik super enthousiast werd over babygebaren wilde ik het ook met andere ouders delen. Ik werk bij een kinderdagverblijf met kinderen van 0 tot 4 jaar en dat is de juiste doelgroep om daarmee bezig te gaan. Tijdens de cursus werd verteld dat je al vanaf 6 maanden met je kleintje kan communiceren. Dat is veel eerder dan dat ze iets met de worden kunnen zeggen. En dat moest ik natuurlijk testen. Zou dat echt zo zijn???

Ik moet eerlijk toegeven dat het echt zo was/is. Ik zag het met mijn eigen ogen. Baby’s rond 8-10 pikten de gebaren snel op en dat was echt super gaaf. Ik werd steeds enthousiaster en wilde meer over deze manier van communiceren weten.

Mijn eigen bedrijf

Daarom volgde ik in 2010 een opleiding tot docent babygebaren en vlak daarna startte ik mijn eigen bedrijf ‘Zeg het met je handjes’ communicatie met baby’s en kleine kinderen door gebruik van gebaren.

Inmiddels ben ik bijna 10 jaar bezig en al duizenden mensen geleerd hoe ze met hun kleintje kunnen communiceren door gebruik van baby- en kindgebaren. Zoals je leest is het niet meer babygebaren maar er is een woordje kind bij gekomen omdat je deze methode ook voor kinderen van 3-4 jaar kan gebruiken.

Kinderen zijn beelddenkers

Ook dreumesen en peuters hebben soms last om moeilijke woorden uit te spreken of zitten in hun emoties opgesloten. Praten gaat dan niet. Je kunt dan gebaren inzetten. Zelfs als je kindje 4 is en naar school gaat is het super handig. Je zou denken maar dan praten ze toch al heel goed? Dat klopt als het goed is praten ze, maar stel dat je kind de dagen van de week moet leren. Is het voor zo’n klein schatje makkelijk? Zeker niet. Dan kan je gebaren gebruiken en zo maak je woorden voor je kind visueel. Omdat kinderen op die leeftijd nog vaak beelddenkers zijn kunnen ze gebaren veel makkelijker onthouden dan woorden. Dus daarom deze uitbreiding baby- en kindgebaren.

De voordelen

Heb jij zelf ook een kleintje en wil je graag meer weten over deze methode? Daar kan ik je bij helpen. En ik begin nu gelijk met het eerste voordeel. Als je baby- en kindgebaren gaat gebruiken kan je kleintje zich makkelijker uitten door het gebruik van zijn handjes. Die zijn veel sneller ontwikkeld (grove motoriek) dan zijn spraak (fijne motoriek). Jouw kleintje kan je dan vertellen wat hij of zij voelt, denkt of wilt. Dat zorgt voor veel minder frustratie, boosheid en driftbuien. Ook de taal ontwikkeling gaat hierdoor sneller vooruit en jullie krijgen veel meer verbinding samen. Dat wil toch elke ouder!

Hoe gaaf is dat als jij op deze manier een kijkje kan nemen in het hoofdje van je kleintje? Je hoeft niet meer te gaan gissen wat jouw spetter wilt maar hij of zij kan het zelf heel makkelijk aangeven. Dat gun ik echt iedereen. Jouw kleintje en ook jouw als moeder of vader.

Vind je het leuk om gratis kennis te maken met deze methode? Dan kan jij je inschrijven voor een gratis masterclass baby- en kindgebaren.

Ik heb ook nog een eerste gebaar voor jullie. En dat is gebaar voor mama. Oefen je mee?

Warme groetjes Misa

Lieve Misa, wat leuk om jouw verhaal te lezen en wat goed en dapper dat je hier je bedrijf van hebt gemaakt! Willen jullie meer info? Neem dan een kijkje op www.zeghetmetjehandjes.nl
Close