Gastblog: Ik ben een etiketten lezende moeder geworden

Michelle is nooit heel moeilijk geweest over het eten van haar kinderen. Ze lette erop dat ze elke dag hun portie groente en fruit krijgen. Maar vies van een koekje of snoepje zijn ze niet. Ze houden van variatie en nieuwe recepten, maar houden het vaak ook heel basic voor de kindjes. Maar sinds hun derde kindje er is, is het leven van Michelle en haar gezin steeds meer om eten en calorieën tellen gaan draaien. In deze gastblog vertelt Michelle waarom.

Stress door eten

Mias is onze jongste spruit, van nu 14 maanden oud. Een onwijs vriendelijk mannetje met hele lieve ogen.
Zijn zwangerschap en bevalling liepen soepel en we waren dolgelukkig. Maar ineens werd de roze wolk grijs.
Na twee maanden stopte Mias met groeien, en niemand wist waarom. We probeerde in een aantal weken tijd van alles om Mias te laten groeien. Maar niets hielp en uiteindelijk werd hij twee keer opgenomen. Vele onderzoeken vonden plaats omdat hij naast het niet groeien, ook heel erg slap was.
Mias heeft een sonde gekregen toen hij 3 maanden oud was, ondertussen heeft hij deze dus alweer bijna een jaar. Een haat liefde verhouding hebben we met de sonde, want ik vind hem lelijk en onhandig. Maar aan de andere kant ben ik onwijs blij dat hij hem heeft want zo weten we zeker dat hij genoeg voeding binnen krijgt en hebben we daar geen strijd en stress meer om.

Hapjes en calorieën tellen

Mias loopt door zijn lage spierspanning en zijn lage gewicht ongeveer 7 maanden achter in zijn ontwikkeling.
Hij is nu net 2,5 maand geleden begonnen met hapjes. Dat doen we stapje voor stapje.

Op zich gaat dit super goed en Mias is gek op eten. Omdat Mias erg weinig groeit en heel veel energie verbruikt moeten wij veel naar calorieën kijken. Een totaal nieuw iets voor mij. Nu weet ik dat er 83 kcal in 1 bruine boterham zitten en dat Mias daar dan nog een extra laag roomboter op moet hebben. Als we niet goed letten op wat hij binnen krijgt kan hij weer minder groeien of zelfs afvallen. Op elk potje of verpakking zoek ik de calorieën op en vergelijk ik die weer met andere.

Genieten

Wat heel veel mensen denken is dat Mias weigert om te eten, omdat hij de sonde heeft. Maar dit is totaal niet aan de orde, sterker nog .. Mias is gek op eten. Hij wilt alles proeven en lust tot nu toe alles. Het gene wat het voornaamste probleem is bij Mias, is dat hij heel veel energie verbruikt door zijn lage spierspanning. Daardoor heeft hij veel meer nodig dan een ‘normaal’ kind. Mias krijgt in de nacht continu voeding, dat betekent dat de sonde pomp de hele nacht loopt en hij zo’n 400ml voeding binnen krijgt. Mias krijgt speciale voeding, in deze melkvoeding zitten 3x meer calorieën dan in de gewone kunstvoeding.
We beginnen het allemaal steeds meer onder de knie te krijgen en vinden steeds meer recepten en etenswaren met veel calorieën voor hem.

We hopen natuurlijk dat het uit eindelijk allemaal veel beter gaat en hij ooit zonder sonde kan.
De tijd zal het leren!

Liefs,
Michelle

Lieve Michelle, bedankt voor jouw verhaal. Op de website van Michelle (momoftherebels.nl) kan je nog meer leuke blogs van haar lezen. Neem ook eens een kijkje op de Instagram van Michelle (@momoftherebels) waar je prachtige foto’s vindt van haar gezin.

 

 
Close