Gastblog: De overstap naar vast voedsel + recept!

Monique Vermulm is 32 jaar, 5 jaar getrouwd met Barry, moeder van Myla van 2. Woont in Rotterdam en heeft een foodblog met recepten die voornamelijk lactosevrij en vrij van geraffineerde suikers zijn. Ze houdt van reizen, food, tijd doorbrengen met vrienden en familie en gaat graag op zoek naar leuke hotspots. Dit alles deelt ze op haar website. In deze gastblog vertelt Monique over de overstap van haar dochter naar vast voedsel en deelt een leuk recept!

 

De overstap naar vast voedsel

Je baby kijkt het eten uit je hand en lijkt de fles steeds minder interessant te vinden: tijd voor een kennismaking met vast voedsel. Ik begon met stomen en pureren van groenten. Maar mijn dochtertje Myla (nu 2,5) werd niet zo blij van de gele, groene en oranje prutjes.. Dat moest dus anders, en ik bood haar stukjes groenten en fruit aan, à la de Rapley methode.

Rapley methode

Als je je baby eten aanbiedt volgens de Rapley-methode, dan geef je hem vanaf het moment dat hij vaste voeding krijgt geen gepureerde of geprakte voeding, maar je geeft je baby de voeding zo uit het vuistje. Volgens onderzoekster Gill Rapley willen baby’s de wereld ontdekken door te onderzoeken en te experimenteren. Door de baby eten in originele vorm aan te bieden, zal de baby het stronkje broccoli of het stukje peer onderzoeken en door met het eten te experimenteren, geeft hij zelf aan wat en hoeveel hij er van eet. (bron: Oei, ik groei)

In praktijk

Ik maak hierbij gebruik van een bentobord, een bord met meerdere vakjes. Dit bord vul ik met verschillende soorten groenten, fruit, granen, vis of vlees. Door gebruik te maken van een bento bord stimuleer je ook jezelf om na te denken wat je erop legt. Een bord met veel kleurvariatie spreekt automatisch meer aan. Mijn dochtertje kan op deze manier de verschillenden soorten voeding, smaken en texturen proeven. Ook ontwikkelt ze haar fijne motoriek sterk door het eten te pakken met haar handjes. Dit kunnen stukjes brood of wortel zijn, maar ook blauwe besjes die doormidden gesneden zijn. Ze vindt het prettig als het eten op deze manier geserveerd wordt.

 

Variatie in de keuken

Inmiddels is ze 2,5 jaar, eet ze gewoon met de pot mee, eet veelzijdig en proeft altijd nieuwe producten. Nog steeds wil ze geen gepureerd voedsel, denk aan stamppot of pap. Om in de ochtend wat meer te variëren naast een boterham, geef ik haar yoghurt met ontbijthartjes, maak ik pannenkoekjes of een havermoutmuffin in een leuk vormpje. Dit kun je prima van te voren maken en invriezen, zo heb je altijd een voedzaam, makkelijk en leuk ontbijtje achter de hand. Als tussendoortje maak ik vaak een bordje met groenten, fruit en rozijntjes. Ook maak ik wel eens gebruik van prikkertjes of vormpjes, een klein feestje op bord.

Wil jij ook een ontbijtmuffin maken? Pak een leuke muffinvorm (of koop er een bij bijv. de Action) en maak onderstaand recept. Ik ben benieuwd naar het gezicht van jouw kindje!

 

Blueberrymuffins in leuke vormpjes

Natuurlijk ook erg lekker als muffin, maar voor de kleintjes is zo’n vormpje wel erg leuk! Door wat extra plantaardige melk te gebruiken wordt het mengsel dunner en is het makkelijk in een vormpje te gieten. Ik heb vormen van Jip & Janneke gebruikt en de uilen vorm van de Action.

Wat heb je nodig?

  • 200 g havermout
  • 6 medjooldadels
  • 2 eieren
  • 1 banaan
  • 120 ml amandel- of havermelk
  • 1 el citroensap
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl zout
  • 100 g blauwe bessen

Hoe maak je ze?

Verwarm de oven voor op 180 graden, vet de muffinvormpjes goed in en plaats op een bakplaat.

Maal de havermout fijn in een blender en schep in een kom. Ontpit de dadels en snijd in stukjes. Doe de dadels, eieren en banaan in een blender en maal fijn. Voeg de melk en het citroensap toe en mix tot een luchtig beslag. Schep het over in de kom bij het havermeel en voeg bakpoeder, kaneel en zout toe. Roer tot een dik beslag. Verdeel de ½ van het beslag over de vormpjes. Druk overal een paar blauwe bessen in en schep de andere helft van het beslag erover heen. Bak de muffins ca. 30 minuten in de voorverwarmde oven en laat afkoelen.

Bedankt Monique voor jouw leuke blog en recept! Super ook om wat meer informatie te krijgen over de Rapley methode, die zeker niet bij iedereen bekend is. Wil je meer zien van Monique? Ze zou het leuk vinden als je haar volgt op Instagram (@basicpuurgenieten). Neem ook eens een kijkje op haar website voor meer recepten! 
Geef een reactie

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked

Close