Gastblog: Cherith viel 50 kg af!

Voor ik mijn verhaal ga vertellen zal ik mij eerst even voorstellen, mijn naam is Cherith van Belle, 29 jaar oud en woon samen met Bas en ons zoontje Mason in Alkmaar. September 2019 zijn wij trotse ouders geworden. Ik ben opgegroeid in Hoorn en werk als spoedeisende hulp verpleegkundige. Momenteel blog ik vooral over mijn zwangerschap en ouderschap maar voorheen blogde ik over voeding en gezondheid. Dit alles probeer ik nu te combineren en daarom is het misschien ook leuk om te weten hoe dit allemaal begonnen is. Mensen zijn meestal onder de indruk van de transformatie die ik heb doorgemaakt en de vele kilo’s die ik ben verloren. Maar niet onbelangrijk is hoe het zo ver heeft kunnen komen. Misschien iets wat standaard wordt gezegd maar ik had er aanleg voor, een dunnertje ben ik nooit geweest en zal ik nooit zijn.

Mijn ouders hebben vroeger ook altijd met overgewicht gekampt en probeerden mij er dan ook zoveel mogelijk voor te behoeden, dit lukte aardig totdat ik in Leeuwarden ging studeren en op kamers ging wonen. Tjah hoe blijf je dan gezond eten als studentje, voor mij was dit erg lastig. Daarnaast sportte ik niet meer, ik groeide door en loog over mijn gewicht maar mensen leken het niet door te hebben? Was dit echt zo of durfde ze mij er niet mee te confronteren? Achteraf gezegd… hadden ze dit maar wel gedaan.

In 2010 stopte ik met mijn opleiding, het was niet wat ik ervan had
verwacht. Ik ging weer thuis wonen en ik kwam in een nieuwe fase van mijn leven, wat wil ik gaan doen? Ik wilde graag wat kilo’s kwijt. Wat is er nou een snellere en gemakkelijkere manier om dit via shakes te doen, zogezegd zo gedaan. Samen met mijn moeder zijn wij een intakegesprek gaan voeren en het cambridge dieet gaan volgen. 500 kcal op een dag, toen prima vol te houden, maar nu weet ik wel beter. Ik viel 30 kilo af in vrij korte tijd. Helaas zat er binnen korte tijd geen 30 kilo maar 50 kilo aan, gek eten deed ik niet, ja af en toe en snoepje maar goed dat moet kunnen op
zijn tijd.

Ik was ongelukkig, paste mijn kleding niet meer, moest naar grote maten winkels en het ergste nog de schaamte. Ik heb heel wat verdrietige momenten voor de spiegel meegemaakt, momenten die ik nooit weer wil beleven. Ik voelde dat mensen naar me keken, mensen herkenden me niet meer en ik wist dat ik ongezond bezig was.

Ik heb de stap gezet om naar de huisarts te gaan, ik had hulp nodig. Ik kwam bij een diëtiste terecht, ik at veel te weinig, soms alleen mijn avondeten en kon dan best ‘s avonds een heel pak koek wegwerken. Mijn stofwisseling en hormoonhuishouding hadden een aardige klap gehad waardoor mijn lichaam niet meer deed wat het moest doen en niet mee wilde werken. Het was een kwestie van opnieuw leren eten. Hier heb ik ruim een jaar over gedaan, afvallen wilde nog steeds niet lukken mede door de problemen met mijn stofwisseling maar mijn wens om af te vallen was er nog steeds.

Ik was wel weer begonnen met sporten, deed fanatiek aan zumba en was regelmatig in de fitnessruimte te vinden. In overleg met mijn huisarts ben ik gaan kijken of een gastric bypass niet iets voor mij zou zijn, er wordt gezegd: “een operatie, kies maar voor de makkelijke weg”. Maar mensen vergeten dat dit slechts een hulpmiddel is en je het toch echt zelf moet doen. Ik heb een zwaar traject doorlopen en ben 24-9-2013 geopereerd. Ik ben 50 kilo afgevallen in 1,5 jaar tijd en moet heel eerlijk bekennen dat pas na die tijd bij mij de knop om is gegaan en ik mijn levensstijl totaal heb aangepast.

Ongeveer 4 jaar geleden won ik 3 maanden gratis personal training, ik wilde de overige kilo’s kwijtraken en vooral fit worden en me lekker in mijn vel voelen. Ik was langzaam al veel bewuster met mijn voeding bezig en heb me er veel in verdiept. Sporten werd mijn leven, personal training, fitness en kickboksen totdat 2 jaar geleden de vermoeidheid de overhand nam. Ik kampte met een ijzergebrek waardoor sporten amper meer lukte en ik het op gewicht moest blijven vooral met mijn voeding moest doen.

Samen met Jonathan Klaassen werkte ik aan mijn levensstijl, welke voeding bij mij past en hiermee ben ik nu al ruim 2 jaar op gewicht. 2018 raakte ik zwanger en ook dat doet je lichaam niet veel goeds. Gelukkig kwam ik door mijn gastric bypass niet veel aan en vlogen de kilo’s er na de bevalling al snel weer af. Dit alles neemt niet weg dat ik altijd zal moeten oppassen en ik niet alles kan eten wat ik zou willen. Wat dat betreft heb ik levenslang.

Gelukkig is mijn ijzergebrek ondertussen behandeld, is de vermoeidheid zo goed als weg en kan ik het sporten hopelijk snel weer oppakken. In combinatie met het feilloos aanvoelen van mijn lichaam, wetende wat het nodig heeft hoop ik dat naast dat ik mij lichamelijk goed voel het er aan de buitenkant ook weer wat strakker uit gaat zien en dan te kunnen zeggen dat ik 100% tevreden ben.

Lieve Cherith, bedankt voor je verhaal. Wat een zware tijd heb je achter de rug maar ik vind het echt super knap hoeveel jij afgevallen bent! Meer zien van Cherith? Neem dan een kijkje op haar Instagram!
Close