Gastblog: Als ik later groot ben

Loedermoeder, een veel gebruikte term onder moeders. Vandaag vertelt Ilse dat mama zijn niet altijd even makkelijk is. Er is geen gespreksonderwerp dat niet kan rekenen op een flinke portie kritiek en er staat een jury klaar om andere moeders ongevraagd te beoordelen. 

Als ik later groot ben

Toen ik in groep twee zat, hadden we een klaslokaal met verschillen ‘hoeken’. Om te beginnen was er de bouwhoek waar je met blokken de mooiste constructies kon maken, Madurodam was er niets bij. Daarnaast was er de knutselhoek, waar de creatieve kinderen uit de klas hun hart konden ophalen met alle kleuren en maten papier, om de meest kunstige knutselwerkjes te maken. Als laatste was er de poppenhoek, mijn favoriet.

Toetjes als ontbijt

In de poppenhoek steeg vadertje en moedertje spelen tot grote hoogte en ‘woonde’ iedere dag een ander gezin. Dat vader en zoon even oud waren maakte niets uit en dat dochterlief een kop groter was dan haar moeder evenmin. Ook huishoudens met drie moeders en zes honden deden mee en het leven was er prachtig. We juichten als we op de bank, voor een schoenendoos die een televisie moest voorstellen, mochten eten en een voorstel om te ontbijten met toetjes werd met luid gejuich ontvangen. De hond mocht gewoon bij je in bed en bedtijd was een term die niet bestond. Kinderlijke fantasie en een open kijk op de wereld maakte van het leven in de poppenhoek een feestje.

Onder een vergrootglas

De afgelopen maanden kom ik keer op keer tot de ontdekking dat het leven als moedertje, in een grote mensen huis, verre is van dat in de poppenhoek. Niet in de laatste plaats omdat ontbijten met een toetje hier nog nooit is gebeurd. Nee, vooral omdat iedere stap die je zet als moeder, door een horde toekijkende moeders onder een vergrootglas wordt gelegd. Zowel in het echte leven als de digitale variant. Voor iedere hap eten voor de televisie, staat een leger aan boze moeders klaar om je te veroordelen.

Loedermoeder

Er is geen gespreksonderwerp dat niet kan rekenen op een flinke portie kritiek. Borstvoeding geven na zes maanden? Dan is het je puur om in je eigen behoeften te voorzien. Je kind een potje Olvarit geven? Vast te lui om zelf fruit te pureren voor je koter. Bij voorkeur ga je het nog eerst zelf plukken ook. Moeders met één kind hebben het per definitie niet zo zwaar als moeders met meer dan één kind. Eigenlijk is er sowieso altijd wel iemand die het zwaarder heeft dan jij.

Je kunt het zo gek niet bedenken of er staat een jury klaar om andere moeders even haarfijn, en meer dan eens ongevraagd, uit te leggen wat ze allemaal verkeerd doen. Voor onszelf zijn we al niet veel liever. Zetten we ons kind ’s morgens voor de televisie zodat je nog even snel die was in de trommel kunt gooien? Dan noemen we onszelf loedermoeder.

Bye bye bedtijd

Persoonlijk vind ik ‘loedermoeder’ een rotwoord. Want, wat je je kind ook te eten geeft en hoe vaak je de voorgenomen bedtijd ook hebt gemist, doen we als moeders niet allemaal onze uiterste best om de boel draaiende te houden? Van uitpuilende vaatwassers tot ritjes naar balletles en huiswerk dat overhoord moet worden. Er moet gewerkt en gezorgd worden, gepoetst en opgeruimd. Hebben we dan werkelijk nog tijd om commentaar te leveren op een andere moeder? Of nog veel erger, onszelf of anderen naar beneden te halen met zo’n waardeloze term?

Liever doe ik nog een poging om terug te gaan naar die poppenhoek van bijna dertig jaar geleden. Waar je gerust met je schoenen op de bank mocht en waar 11:00 een prima tijd was om uit bed te komen.

Het waren misschien niet allemaal de beste beslissingen, maar we waren in ieder geval lief voor elkaar.

Ilse, wat schrijf je leuk en wat een mooi einde! Helaas herken ik heel goed wat je bedoelt. Ik ben benieuwd of dit voor jullie ook herkenbaar is, laat even weten! Als je meer blogs wilt lezen van Ilse, neem dan een kijkje op haar website. Op haar Instagram vind je super schattige foto’s van haar kindje en haar gezin.

 
Close