Evy’s dagritme: 1 jaar oud

Nog een paar dagen en dan is Evy 1 jaar. Iedere keer als ik iets post over wat Evy eet, krijg ik super veel vragen van jullie. Tijd voor een dagritme update, waarin ik ook meteen de meest gestelde vragen probeer te beantwoorden.

07:00/08:00 wakker.

Als Evy wakker wordt krijgt ze kunstvoeding 150cc. Een uurtje later krijgt ze vaak een doosje rozijntjes zodat ik mezelf even rustig kan klaarmaken.

10:00-11:00 slapen

‘S ochtends is ze heel snel weer moe, meestal is ze dan max. 2 uurtjes wakker.

11:00 fruit

Evy wilt bijna geen gepureerd fruit meer eten. Dus ze krijgt stukjes fruit die ze zelf kan pakken. Zelf eten is natuurlijk het allerleukst! 

Meloen, banaan en peer zijn favoriet. Hierbij krijgt ze wat water, kokoswater of amandelmelk. Soms in een beker en soms in een fles.

Vanaf de leeftijd van 6 maanden is ze al heel erg geïnteresseerd in het drinken uit een beker dus sinds dien doet ze dit al. Dit kan ze natuurlijk nog niet zelfstandig en het meeste gaat ernaast. Dus om echt genoeg vocht binnen te krijgen is het nodig dat ze ook uit een fles drinkt. 

13:30 lunch

Met haar lunch proberen we heel erg te variëren. Dit zijn wat voorbeelden van de afgelopen dagen:

  • 2 boterhammen zonder beleg (zonder beleg vindt ze het lekkerst), roerei en een fles volle melk.
  • 2 boterhammen, een plakje kipfilet of kaas (dit laatste maar 1x per week vanwege het zoutgehalte) en een fles vruchten -of groentesap. 
  • Een volkoren pannenkoek, 1/4 komkommer stukjes en een fles volle melk.
  • 2 plakjes bananenbrood, doperwtjes/mais en een fles suikervrije drinkyoghurt.

Waarom gewone melkproducten bij de lunch? Door het voedingscentrum wordt aangeraden om kinderen vanaf de leeftijd van 1 jaar koemelk te geven in plaats van kunstvoeding. Aangezien Evy bijna 1 jaar is zijn we de kunstvoeding langzaam aan het afbouwen. Waarom kiezen we voor volle melk en geen half volle melk? Er zijn ook perioden dat Evy het leuker vindt om haar eten aan ons te voeren en op de grond te gooien dan in haar eigen mond te stoppen. Daarom vinden we het fijn dat Evy haar calorieën tenminste nog haalt uit de melk. Als ze beter gaat eten en ook niet meer ‘s nachts wakker wordt voor een fles, gaan we over op magere of halfvolle melk. Wat ook wordt geadviseerd door het voedingscentrum.

14:00-15:30 slapen

Dit is haar lange slaapje, welke varieert van een uur tot twee uur.

16:00 snack

Hier krijgt ze meestal nog wat fruit, een koekje, wat snackgroente of een eitje. Dit ligt heel erg aan wat ze de rest van de dag gegeten heeft. Heeft ze weinig fruit op? Dan krijgt de fruit. Weinig groente gegeten? Dan krijgt ze groente. Als ze hier geen trek in heeft of we zijn onderweg dan krijgt ze een fles kunstvoeding (150 cc).

18:00 warm eten

Zie hier wat voorbeelden van wat ze krijgt. Ook hier krijgt ze water bij.

Haar favoriete hapjes wilt ze nog wel gepureerd krijgen, maar het ligt ook een beetje aan haar bui. Daarom kiezen we er ook regelmatig voor om haar zelf te laten eten met stukjes pasta, aardappel, kip, mais, broccoli, noem maar op. We vinden dit laatste ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van de fijne motoriek en het ontdekken van de structuur van eten. Het nadeel is dat ze wel kieskeurig is. Als ze pasta én groente krijgt, kiest ze het ‘lekkerste’ eruit. De groente beland op de grond en de pasta in het mondje. Daarom wisselen we graag af met gepureerde avondmaaltijden zodat ze toch genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. 

20:00 papfles

Een volle fles ‘pyjamapapje’ van 220 cc. Heerlijk vindt ze dit, deze fles gaat ook meestal helemaal op. 

20:00-07:00 slapen

Dat is dus de bedoeling.. maar de laatste tijd wordt ze weer 1 á 2 keer per nacht wakker voor een fles. Zodra we haar horen maken we een voeding (150cc) geven het flesje aan haar en gaan zelf weer naar bed. Het flesje drinkt ze zelf op in bed en gaat direct weer verder slapen. Super fijn. We zitten nu weer in een periode waarin we niet mogen klagen over haar slapen, dit gaat echt perfect. Ook overdag kunnen we haar in bed leggen en ze gaat zonder problemen slapen. 

Wat ik nog wel even wil zeggen is dat ik geen voedingsdeskundige ben en dat ik bovenstaande deel vanuit mijn eigen ervaring met Evy. Haar eetschema zal vast niet perfect zijn.

Wat ik merk op Instagram is dat veel ouders zich erg laten leiden door de adviezen van het consultatiebureau en het eetschema van andere kindjes. Zelf vind ik dit persoonlijk totaal niet nodig. Als jouw kindje met de leeftijd van 11 maanden nog 10 flesjes voeding per dag krijgt is krampachtig proberen af te bouwen in mijn ogen helemaal niet nodig, ieder kindje doet dit op zijn eigen tempo. Als ze 4 jaar zijn en naar school gaan eten ze inmiddels heus wel met de pot mee.

Ik ben benieuwd, komt het dagritme van jullie kindje van 1 jaar overeen of juist helemaal niet? Laat je het weten in de comments?

Uitgelichte afbeelding: Capturedbylisa
Close