Eten & feestdagen: frustraties!

Gezellig, de feestdagen met familie en vrienden. Ik verheug me er enorm op en vind het de leukste tijd van het jaar. Maar helaas, als je ‘gezond’ eet en niet alles neemt wat je aangeboden wordt, kan dat nogal eens wat vervelende opmerkingen uitlokken.

De volgende opmerkingen kreeg ik regelmatig:

“Het is kerst hoor, je mag wel eens genieten”


Deze opmerking krijg ik niet alleen met kerst, maar veel te vaak. Wie heeft ooit bepaald dat genieten voor iedereen hetzelfde inhoudt, dat genieten gelijk staat aan een vette hap of een hele zak chocolade pepernoten eten? Het kan natuurlijk zijn dat jij daar van geniet, maar dat betekent niet dat ik dat ook doe. Ik weet hoe lekker gezonde voeding ook kan zijn, iedere keer weer geniet ik onwijs van mijn maaltijd.

Als je wel kiest voor een ‘cheat meal’: “hey mag jij dat wel?”

Jij mag binnen vijf minuten een hele zak pepernoten naar binnen werken zonder dat iemand op kijkt, maar foei als ik een pepernootje pak! Want dat mag helemaal niet!

 

“De vorige keer nam je ook snoep, dus nu kan je voor mij ook wel een uitzondering maken”

Als ik een keer een ‘cheat meal’ neem, heb ik dat voor mijzelf bepaald. Als ik iedere keer een ‘cheat meal’ moet nemen om andere mensen tevreden te houden, dan zou ik iedere dag dingen eten die ik niet wil eten.

“Doe eens gezellig, neem een wijntje”

Oke.. Ik weet dat ik gezelliger ben met drank op. Maar wat is er mis met jou dat jij drank associeert met gezelligheid?

“Je mag drie blokjes chocolade per dag hoor”

Mag ik dat? Wat lief! Maar mag ik zelf bepalen wat ik mag? Dat jij die regel voor jezelf stelt, of eens ergens gelezen hebt dat dat mag, helemaal goed. Maar zo heb ik ook mijn ‘regels’ (ik noem het liever principes) en die hoef je niet aan elkaar op te dringen.

“Neem lekker een stuk gevulde speculaas, je kan het hebben”

Deze opmerking is natuurlijk goed bedoeld. Maar ik heb dit figuur niet voor niets en dat wil ik graag zo houden. Daarnaast zeg je hier mee dat gezond eten alleen om uiterlijk draait.

Kortom, ik heb bepaalde principes op gebied van voeding, die bestaan uit dingen die voor mij werken, wat ik belangrijk vind en waar ik gelukkig van word. Dat doe jij ook als het goed is. Net als dat ik mijn principes niet aan anderen opdring, zou jij dat ook niet moeten doen. Er is geen 1 waarheid over voeding. Het enige wat ik belangrijk vind is genieten met kerst, en dat doet ieder op zijn eigen manier.

Ik ben heel benieuwd of jullie dit herkennen en hoe jullie op deze opmerkingen reageren.
2 Comments

Cindy december 4, 2016 at 8:00 pm

Heel herkenbaar krijg helaas een aantal keer per week een opmerking over mijn gezonde leefstijl. Super frustrerend. Ik denk ,als ik bijna de hele kantine op m’n werk zie zitten eten, ‘dat ze die zooi willen eten’ maar ik trek toch ook niet mijn mond open. Ieder zo z’n eigen leefstijl. Vind dat ze dat andersom ook niet moeten doen, maar hey wie zijn wij 🙂 Helaas is gezond leven voor de meeste nog altijd erger dan een frikadel speciaal als lunch.

Jackynobels december 6, 2016 at 10:07 am

Wat vervelend dat je ook zo vaak opmerkingen krijgt! Ik vind inderdaad ook dat we van alles mogen denken over wat een ander eet, maar dat we niets hoeven te zeggen. Jammer dat ‘gezond’ eten nog zo raar is voor veel mensen.

Comments are closed.

Close