Help! Mijn dreumes eet geen stukjes

Gepureerd eten geen probleem. Maar zodra er een stukje in het eten te vinden is haalt je dreumes het direct uit zijn mond of begint te kokhalzen. Wat nu?

Langzaam opbouwen

Terwijl jouw kindje in de tussentijd gewoon lekker geniet van gepureerd voedsel zijn er een aantal dingen die je kunt proberen. Je kunt de voeding heel geleidelijk steeds grover maken. Neem hier echt een aantal weken de tijd voor, zodat je kindje de verandering nauwelijks merkt.

Geen stress

Gepureerd of in stukken, jouw kindje krijgt tenminste de voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft! Bovendien eten ze vanzelf wel stukjes als ze 18 zijn ;). Maar ik kan me voorstellen dat je het als ouder lastig vindt om te zien dat alle kindjes van dezelfde leeftijd al een hele appel wegwerken terwijl jouw kindje nog gepureerd fruit krijgt. Ook is het natuurlijk veel makkelijker om met de pot mee te eten. Alle opmerkingen van andere moeders daargelaten… Maar laat stressen nou net voor veel meer weerstand en strijd aan tafel zorgen.

Je kindje dwingen om stukjes te eten, belonen nadat hij stukjes heeft gegeten of straffen als hij het niet eet werkt averechts. Het is de bedoeling dat je kindje uiteindelijk alles eet omdat hij dat zelf wilt en niet omdat hij anders geen toetje krijgt. 

Spelenderwijs

Maar hoe zorg je voor een ongedwongen en rustig eetmoment? Door spelenderwijs te ontdekken. 

Zet je kindje aan tafel (buiten de eetmomenten om) met iets dat hij lekker vindt in stukjes. Focus je niet op het eten, sterker nog, doe alsof het eten er niet staat. Je kunt er voor kiezen om een speeltje naast je kindje te zetten en zelf iets anders te gaan doen. Kijk stiekem wat er gebeurt. Eet je kindje niet? Haal het dan weg zonder wat te zeggen over het feit of er iets gegeten is of niet, de volgende keer beter. Eet je kindje wel? Fantastisch! Maar beloon hem niet, zeg even kort “lekker he?” en ga verder met de dag.

Als dit niet werkt zijn er nog andere dingen die je kunt proberen. Zet bijvoorbeeld een bakje eten op de grond of een laag tafeltje daar waar je kindje aan het spelen is. Wie weet gaat je kindje het eten wel langzaam ontdekken net als dat hij dat doet met zijn speelgoed. Spelen met eten is nu dus even niet erg. 

Een andere leuke manier om eten spelenderwijs te ontdekken is samen koken. Zet je kind op het aanrecht (let op de veiligheid!) of gebruik een learning tower en ga samen stukjes groente en fruit snijden. Geef je kindje ook een snijplankje met wat stukjes eten erop. De focus ligt hier niet op het eten en door deze ongedwongen situatie kan het zijn dat jouw kindje rustig het eten gaat ontdekken en misschien zelfs wel proeven! Stop zelf ook eens wat in je mond zodat je laat zien dat het echt eetbaar is 😉

Veel plezier!

Kortom, laat het los. Je kindje voelt dat, echt. Jouw kindje krijgt namelijk zijn voedingsstoffen al binnen en in de tussentijd bouwen jullie rustig op van gepureerd naar grof voedsel of ontdekken jullie samen spelenderwijs, op een ongedwongen manier grotere stukjes eten. Dit zijn ook weer extra fijne één-op-één momentjes met je kindje, veel plezier!
Close