De kracht van huid op huidcontact

Huid op huidcontact, ook wel Kangaroo care genoemd. Voor premature kindjes van groot belang voor de ontwikkeling. Daarom wordt Kangaroo care vaak toegepast in ziekenhuizen. Maar niet alleen voor te vroeg geboren kindjes is huid op huidcontact belangrijk.

Evy heeft heel erg de behoefte aan contact. Alleen liggen of slapen vindt ze nog heel lastig en dat snappen wij goed. Haar hele bestaan heeft ze in mijn buik gewoond, ze is altijd gewiegd, ze heeft altijd geluid om haar heen gehad en is altijd bij mama geweest. Het enige bekende in deze voor haar nieuwe en onbekende wereld is in de armen van mama en papa. Als we haar ook nog eens wiegen en sus-geluidjes maken, raakt ze heerlijk ontspannen om in slaap te kunnen vallen. Wij vinden het belangrijk om nog zo veel mogelijk de baarmoeder na te bootsen voor Evy, dit zorgt ervoor dat ze een veilige haven heeft, van waaruit zij zich verder kan ontwikkelen. Dit doen wij door haar te knuffelen en te dragen als zij daar om vraagt, iedere dag minstens 2 uur huid op huid contact te geven, haar regelmatig te masseren en haar vaak in bad te doen. Waarom wij dat doen lees je hieronder.

Kangaroo care


In 1978 is Kangaroo care (de baby wordt met alleen een luier op de blote borst van de moeder gelegd) ontwikkeld in Colombia. Er werden zo veel premature kindjes geboren, dat er geen plek meer was in de ziekenhuizen. De moeder verving de couveuse (1). Best ernstig, maar daar is wel een goede methode uit gekomen. Premature kindjes die Kangaroo care kregen, mochten sneller van de kunstmatige beademing, kwamen sneller aan in gewicht, bleven stabiel en mochten sneller uit het ziekenhuis, in vergelijking met kindjes die deze zorg niet kregen (2).

Voordelen


Maar ook voor niet te vroeg geboren kindjes is huid op huidcontact in het eerste uur na de geboorte en de periode daarna erg belangrijk. Huid op huidcontact dat direct na de geboorte start, zorgt voor een goede interactie tussen baby en moeder, wat zorgt voor een betere hechting: moeder en baby leren elkaar kennen (3). Verder is de kans groter dat de borstvoeding beter verloopt omdat baby’s de tijd krijgen om zelf de borst te vinden. De gezondheid direct na de geboorte van de baby is beter en de baby huilt minder in vergelijking met baby’s die geen huid op huidcontact kregen na de geboorte (4).

Verder is het bijzonder dat huid op huidcontact er voor zorgt dat de baby wordt blootgesteld aan de bacteriën van de moeder, deze bacteriën nestelen in de darm van de baby. Dit zorgt ervoor dat de darmflora van de baby immuniteit opbouwt. De baby krijgt via de borstvoeding de juiste antistoffen binnen (5).

Waarom?


In de baarmoeder voelen baby’s zich veilig en daar hebben ze voortdurend contact met jou. De huid is het grootste en meest ontwikkelde zintuig na de geboorte en door aanraking wordt de stof endorfine (gelukshormoon) aangemaakt (6). Waarom? Dit is waarschijnlijk evolutionair bepaald. Baby’s die dicht bij de moeder zijn, lopen minder gevaar voor bedreigingen van buitenaf en hebben meer kans om te overleven (7).

Conclusie


Je kunt niet genoeg huid op huidcontact hebben met jouw pasgeboren baby. Ook als jouw kindje geen borstvoeding krijgt, heeft huid op huidcontact veel voordelen. Baby’s vinden het niet alleen fijn, het heeft ook voordelen voor de gezondheid. Zorg ervoor dat je kindje snel na de geboorte op jouw borst ligt. Als dit vanwege medische redenen niet mogelijk is kun je het altijd nog inhalen de periode na de geboorte door de baby veel te dragen, te knuffelen, door jouw kindje op je blote borst te leggen en te masseren!

Bronnen:

(1) Lee, April M. (2009). “Kangaroo Care in the NICU: A Practice Guideline”. Theses and Dissertations. 142. http://csuepress.columbusstate.edu

(2) Johnson, A. N. (2005). Kangaroo holding beyond the NICU. Pediatric Nursing, 31(1),
53-56.

(3) Vakilian K. (2009). The effect kangaroo method early after birth in attachment behaviour of mother after one and 3 month of child birth. Iranian Journal of Nursing Research.  4(14):7-14.

(4) Anderson GC, Moore E, Hepworth J, Bergman N. (2003). Early skin-to-skin contact for mothers and their healthy newborn infants. The Cochrane Database of Systematic Reviews. ; 2:CD003519.

(5) Richtlijn: Borstvoeding (2015, multidisciplinair) https://www.ncj.nl

(6) Feldman, R. S. (2012). Ontwikkelingspsychologie. Pearson Benelux

(7) Zimbardo, P. G., Johnson, R. L., & McCann, V. (2011). Psychologie. Een inleiding. Pearson Education Benelux.
Close