De eerste hapjes van Evy

Eindelijk is het tijd voor de eerste hapjes van Evy. Een echte mijlpaal en ook wel heel erg leuk. Het gaat nog lang niet super, maar we zijn op de goede weg. Bij het geven van de eerste hapjes komen ook allerlei vragen kijken, begin je met 4 maanden of 6 maanden of let je op de signalen van je kindje? Wat geef je? Hoe reageert je kindje en het lichaampje?

4 of 6 maanden?

Het is altijd de vraag of je wilt beginnen met 4 of met 6 maanden. Er wordt veel geschreven over de voor- en de nadelen. Er wordt bijvoorbeeld beweerd dat de darmpjes pas klaar zijn voor vaste voeding na 6 maanden en dat voor die tijd het voedsel niet verteerd wordt. Aan de andere kant geef je de hapjes voor de 6 maanden ook niet ter vervanging van flesvoeding en is dit alleen om te oefenen. Volgens het consultatiebureau en het voedingscentrum is uit onderzoek gebleken dat als je zo vroeg mogelijk (tussen de 4 en 6 maanden) begint met het introduceren van vaste voeding (met name ook kippeneiwit en pindakaas), dit minder kans geeft op het ontwikkelen van allergieën. Omdat Mike ontzettend veel allergieën had als kind, hebben wij er voor gekozen om al met 4 maanden te kijken hoe Evy reageert op hapjes. Maar het belangrijkste vind ik om het tempo van je eigen kindje te volgen. Pushen heeft geen zin en je wilt natuurlijk dat het eten van de eerste hapjes een leuke ervaring is en niet meteen al een strijd wordt.

Signalen

Dat het kijken naar de signalen van je kindje belangrijk is, hebben wij gemerkt. Toen Evy 4 maanden was zijn we begonnen met het aanbieden van hapjes. We begonnen met pompoen. Helemaal leuk, we zaten er helemaal klaar voor. Maar Evy toonde totaal geen interesse in het lepeltje met pompoen en eenmaal in dr mondje kwam het er net zo snel weer uit, al kokhalzend. Misschien een kwestie van wennen? Dus we hebben het nog een paar keer aangeboden, maar dit werkte niet. We besloten om even een paar weken ‘pauze’ te nemen.

De eerste hapjes

Tegen de 5 maanden zagen we een ontzettend grote verandering in haar ontwikkeling. Ze toonde interesse in ons eten en drinken en keek de happen uit ons mond. Als wij zaten te eten of te drinken werden we de hele tijd aangekeken met grote ogen en begon ze te smakken. Tijd om weer te proberen dus. Dit keer reageerde ze echt op het lepeltje, het mondje ging open. Nog steeds wel kokhalzen en vies kijken, maar dit keer besloten we om door te zetten. Bovendien waren we begonnen met een schema om pindakaas te introduceren en moesten dit afmaken om te kijken of Evy een allergische reactie kreeg (dit was niet het geval gelukkig). Dag 2 ging het al veel beter en Evy begon eten echt leuk te vinden.

Ze krijg nu ongeveer 2 eetlepels binnen per keer, dus het is nog echt alleen oefenen! We geven 3 dagen achter elkaar hetzelfde om haar goed te laten wennen aan de smaken. Eerst zijn we begonnen met verschillende soorten groente en inmiddels heeft ze ook fruit gehad. Thuis krijgt ze altijd vers, maar voor onderweg vinden we potjes prima.

Evy toont het meeste interesse in drinken uit een beker of glas. Iedere keer als wij aan het drinken zijn, steekt ze haar handjes uit: ze wil het glas pakken die vervolgens meteen naar haar mondje gaat. Hier hebben we meteen gebruik van gemaakt en hebben een kinderbeker gevuld met water. Dit vindt ze super. We hebben dan ook besloten om het drinken uit een tuit over te slaan (als alles zo goed blijft gaan) en direct te oefenen met water drinken uit een beker.

De reactie van het lichaam

Het lichaam is vaste voeding niet gewend en niet alleen het kindje maar ook de darmpjes moeten wennen aan de nieuwe voeding.. en dat hebben we gemerkt. Na de eerste hapjes was Evy regelmatig erg verdrietig en ging slapen niet goed, ze had krampjes. Ook maakte ze de hele tijd ‘pers geluiden’ en poepte nauwelijks. Dit was gelukkig na een paar dagen weer over.

De volgende stap

Sinds een paar dagen geven we nu ook ’s avonds een papfles, waardoor ze langer doorslaapt. Vervolgens kunnen we smaken gaan combineren zoals bloemkool met appel of wortel met aardappel. Als dat allemaal goed gaat kan Evy echte maaltijden gaan eten met bijvoorbeeld vlees, vis en granen. Maar daar zijn we nog lang niet en we gaan nog heel veel oefenen!

Hoe gaat het geven van vaste voeding bij jullie kindjes en welke keuzes hebben jullie daarin gemaakt?
3 Comments

Karin januari 21, 2019 at 7:21 pm

Hoi! Nou wij volgde de kleintjes methode. Dat is a la rapley. Net wat je zegt. Het gaat om het ontdekken en een lepel met gepureerde smurrie is dat naar mijn idee niet. Zijn iets voor de 6 maanden begonnen. Vooral avocado vond hij heerlijk. Nu met 2.6 jaar eet hij goed. Tuurlijk periodes minder maar we konden altijd uit eten en ik bestelde dan iets waarvan ik wist hij kan mee eten. Dikke plus voor rapley!

Jacky januari 21, 2019 at 7:31 pm

Wat fijn dat de rapley methode werkt voor jullie! Ook handig met uit eten inderdaad. Zal ook veel beter voor de ontwikkeling en het leren eten zijn dan gepureerd. Persoonlijk vind ik het een eng idee, maar dat is meer mijn eigen angst.

Karin januari 21, 2019 at 7:34 pm

Ja klopt. Is ook eng hoor. Groente en fruit ging goed. Of beetje kokhalzen maar verder niet. Deed het meestal overdag als mijn vriend er niet was. Die kon er ook niet tegen haha

Comments are closed.

Close