We bevinden ons wel eens in onbekende situaties waarin we ons onzeker voelen en niet weten wat er van ons verwacht wordt. Wat doen we dan? We kijken naar hoe andere mensen zich gedragen. Je kunt je voorstellen dat alle situaties voor baby’s nieuw en onbekend zijn. Baby’s ervaren alles eens voor een eerste keer. Wat kan je als ouder doen?
Social referencing
Social referencing is het onderzoeken van de gevoelens van anderen in onduidelijke situaties om de betekenis van de situatie te achterhalen.
De 1 jarige Emma zit met haar moeder bij de dokter. De dokter geeft een speeltje aan Emma. Emma pakt het niet aan want ze weet niet wat de bedoeling is en kijkt geschrokken naar haar moeder. Haar moeder lacht naar Emma en in haar gezicht kan ze zien dat het goed zit. Emma pakt het speeltje aan en gaat rustig spelen.
Om tot social referencing in staat te zijn moeten baby’s al veel kunnen begrijpen: baby’s moeten weten wat de betekenis is van de verschillende gezichtsuitdrukkingen en ze moeten kunnen begrijpen dat gedrag van anderen afhankelijk kan zijn van een specifieke situatie. Vanaf 8 a 9 maanden kunnen baby’s dit.
In de war
Krijgen baby’s tegenstrijdige non-verbale boodschappen van ouders, dan kunnen baby’s enorm in de war raken, hierdoor kunnen baby’s stress krijgen. Dit kan zorgen voor een onzekere baby die voortdurend bang is in nieuwe situaties.
Conclusie
Wees je bewust van jouw gezichtsuitdrukking in situaties die voor de baby onbekend en eng kunnen zijn. Zorg ervoor dat je bewust bent van jouw gezichtsuitdrukking en er zeker van bent dat jouw baby jouw uitdrukking herkend heeft. Twijfel je hierover? Praat dan tegen de baby. Ben je met je partner? Straal beiden dezelfde boodschap uit. Dit alles voorkomt onzekerheid en stress bij jouw baby.
Bronnen:
Feldman, R. S. (2012). Ontwikkelingspsychologie. Pearson Benelux