Babygebaren: eerder communiceren met je kindje!

Rebecca bout photography

Je kindje huilt en is enorm boos, maar waarom? Je hebt alles al geprobeerd. Kon hij maar praten, dan was het allemaal veel makkelijker… misschien is het gebruik van gebarentaal wel de oplossing!

“Ouders, kinderdagverblijven en jeugdgezondheidszorginstellingen werken met Babygebaren omdat de voordelen ervan keer op keer in verschillende situaties en bij veel doelgroepen bevestigd worden” (babygebaren.nl)

Ook wij zijn begonnen met het gebruik van gebarentaal, naast de gesproken taal, in de communicatie met Evy. Waarom?

Je baby begrijpt meer dan je denkt

De taalproductie van kinderen loopt ver achter op het taalbegrip. Je herkent het vast wel als je aan je baby vraagt om jou de bal aan te geven, dat hij dit vervolgens doet en dus begrijpt wat jij zegt. Dit zelf uitspreken lukt hem echter nog lang niet! Vanaf 6 maanden begint een baby betekenis te geven aan taal en begint dus te begrijpen wat jij zegt. Pas rond de leeftijd van 1.5 jaar gaan ze zelf praten en duurt het vervolgens nog maanden voordat ze alles uit kunnen spreken. Dit is een lange periode waarin een kindje zich lastig kan uiten. Het gebruik van gebarentaal betekent dat je al met je kind kunt communiceren voordat hij in staat is om te praten!

Vele voordelen

Je kunt je voorstellen dat veel frustratie van kleine kinderen dus voort komt uit het feit dat hij jou niet duidelijk kan maken wat hij wilt, hij voelt zich niet begrepen. Gebarentaal kan zorgen voor minder frustratie en verdriet. Zonder dat hij taal nodig heeft, kan hij met gebarentaal met zijn ouders communiceren.

Ouders kunnen hun kind beter begrijpen. Als je kindje net begint met praten lijken veel woorden op elkaar en hou je deze niet altijd uit elkaar. Als je kindje naast de gesproken taal, gebruik maakt van gebarentaal weet je wat je kindje bedoeld en kunnen misverstanden worden voorkomen.

Naast dat het aanleren van gebarentaal heel nuttig is, heb ik gemerkt dat kinderen gebaren ook heel erg leuk vinden. Kinderen zijn heel visueel ingesteld en leren makkelijker praten als er plaatjes bij komen kijken. Kinderen die van jongs af aan al veel boekjes lezen, kunnen niet voor niets eerder praten. Ook bij gebarentaal worden er ‘plaatjes’ gekoppeld aan woorden.

Veel ouders zijn bang dat baby’s later leren praten omdat ze ‘toch al kunnen communiceren’. Maar dit is gelukkig niet het geval, in tegendeel.

“Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gebaren niet alleen de taal- en spraakontwikkeling op jonge leeftijd bevordert, maar ook dat gebarende kinderen, als ze ouder zijn, een voorsprong hebben op niet gebarende kinderen in het lezen, schrijven en spreken”. (babygebaren.nl)

Kortom, het gebruik van ‘babygebaren’ (naast de gesproken taal!) zorgt ervoor dat je kindje zich kan uiten, jij krijgt meer inzicht in de behoeften van je kindje, het stimuleert de taalontwikkeling en het kan positieve invloed hebben het lezen én het schrijven.

Meer informatie kan je vinden op zeghetmetjehandjes.nl

Foto: Rebecca Bout Photography