Activiteiten met je dreumes

Evy en Jacky

Je wilt lekker tijd besteden met je dreumes en gaat ervoor zitten om samen te spelen. Maar wat moet je nu weer doen? Je komt al snel op bouwen of boekjes lezen. Hieronder wat activiteiten die wij met Evy doen!

Evy

Allereerst geef ik de voorkeur aan zelf spelen: zelf ontdekken, de eigen creativiteit ontwikkelen en zelfredzaam worden. Maar natuurlijk is het heerlijk om ook samen te spelen, als je als ouder tijd besteed aan je kindje voelt je kindje zich gehoord en één op één tijd is belangrijk voor de hechting. Maar spelen met een dreumes is best lastig heb ik ondervonden. Hieronder de activiteiten die wij met Evy doen, misschien heb je er wat aan!

Muziek

Muziek staat centraal in de dreumestijd en is heel belangrijk voor de taalontwikkeling, maar ook voor de motoriek (denk aan dansen en handjes klappen). Wij zingen de hele dag door en hebben voor ieder moment van de dag een liedje. Voor het eten, het tandenpoetsen en het slapen. Soms maken we er ook een speciaal momentje van door de instrumentjes erbij te pakken en gericht muziek te maken. Regelmatig gaat de tv aan en zetten we muziek op, samen gaan we de dansjes na doen voor de tv en zingen we mee.

Verstoppertje

Sinds wij ‘nijntje verstoppertje’ hebben, spelen wij verstoppertje en Evy vindt dit geweldig. Maar je kunt dit met ieder voorwerp doen dat je kindje bij naam kent, denk aan een knuffel. 

We gaan in het midden van de kamer zitten en leggen een aantal voorwerpen om ons heen waar nijntje verstopt wordt. Wat kussens, een bakje, een theedoek en een schoen. We doen ons hand voor Evy haar ogen en zeggen “niet kijken!” terwijl we nijntje ergens verstoppen. Vervolgens vragen we “waar is nijntje?” met het bijpassende gebaar van kwijt/weg. Evy zoekt onder de voorwerpen tot zij nijntje vindt. Het leuke aan deze nijntje is dat nijntje af en toe geluid maakt, waardoor Evy wordt gestimuleerd om verder te zoeken. Anders is de aandacht snel alweer ergens anders 😉

Balspelletjes

We hebben poppetjes met een bijpassende bal, die je neer kunt zetten en om kunt gooien met een bal. Maar je kunt bijvoorbeeld ook torens bouwen van blokken en deze vervolgens om proberen te krijgen met een bal. Dreumesen vinden het fantastisch om een blokkentoren om te gooien én het is goed voor de motoriek, win win 😉

Aanwijzen

Tijdens het verschonen spelen wij regelmatig het aanwijs spelletje: “waar is jouw neus?”.. “en waar is mama’s neus?” ga zo maar door. Hetzelfde geldt voor het nadoen van de dieren geluiden. Dit maakt het verschoon moment net wat leuker. Gaat het verschoon moment er net wat heftiger aantoe? Dan kan je dit natuurlijk op ieder ander moment doen.

Verven en kleuren

Regelmatig geven we Evy een stuk papier en potloden of vingerverf en laten haar lekker haar gang gaan. Alles wat Evy maakt is mooi en we proberen haar niet in een bepaalde richting te duwen. Verven zonder te kliederen is hier dus geen vereiste om creatief te kunnen zijn.

Materialen ontdekken

‘Sochtends tijdens het opmaken kriebel ik soms met mijn make up kwast langs Evy haar wang en in haar nekje en zeg “wat zacht!”. Komt er post binnen dan laten we Evy vaak spelen met de kartonnen dozen en spullen die in de doos zitten. Ook pakken we regelmatig wat uit de keukenkastjes tijdens het koken, zoals plastic bakjes met deksels, pannen en lepels en benoemen de materialen. Is weer eens wat anders dan haar eigen speelgoed, ze wordt op deze manier overal bij betrokken en ze leert verschillende materialen ontdekken!

Samen koken/bakken

Ik zet op de learning tower aan het aanrecht en we gaan samen koken. Ik snijd wat groente die ook rauw gegeten kunnen worden en benoem alles wat ik doe. Wat super belangrijk is voor haar taalontwikkeling. Tegelijkertijd wordt Evy gestimuleerd de groenten aan te raken en te proeven. Dit doet ze ook. Ik merk dat Evy sneller iets proeft als we ongedwongen aan het koken zijn, dan dat we aan tafel zitten en de focus echt ligt op het eten. Het enige dat Evy niet lust is tomaat en tijdens het koken proeft ze altijd een stukje tomaat. Aan tafel krijg ik dit er echt niet in!

Naar buiten

Op ons vrije dagen nemen we, sinds ze kan lopen, uitgebreid de tijd voor een wandeling door de stad, het bos of we gaan naar de kinderboerderij. Zonder ergens gehaast naar toe te gaan en te letten op de tijd. We laten Evy zelf lopen, ook al is dit met een dreumes niet altijd erg praktisch, vooral niet in een stad.. Toch proberen we haar de omgeving te laten ontdekken op haar eigen tempo. Als ze andere kindjes tegen komt gaat ze bijvoorbeeld altijd even kennis maken. Met winkelen helpt ze ons door alle spulletjes stevig vast te houden (en alles uit de schappen te trekken..) en we benoemen wat we voorbij zien komen, zoals hondjes, geitjes, auto’s, etc. Voor kleintjes is op deze manier op pad gaan al een hele interessante en leerzame ervaring!

Hebben jullie nog leuke tips?

Uitgelichte foto door Mina
Close