Boterkoek met witte chocolade – CHEAT OF THE WEEK

Mijn ultieme cheat? Dat is toch wel boterkoek. Tijdens mijn zwangerschap was dat mijn verslaving en helaas is het nooit meer weg gegaan. Altijd koop ik ze kant-en-klaar, maar waarom ik ze nooit zelf gemaakt heb snap ik niet. Want het is super makkelijk, maar veeel lekkerder. Je kunt er namelijk nog meer lekkere dingen aan toevoegen, dit keer maakte ik boterkoek met witte chocolade en limoen.

De limoen is een fijne toevoeging, want het geeft de zoete boterkoek een heerlijke frisse smaak. Ideaal voor het voorjaar.

Wat heb je nodig (voor 12 blokjes boterkoek)?

  • 250 gr ongezouten roomboter
  • 300 gr volkoren bloem
  • 200 gr suiker
  • 2 eieren
  • Snufje zout
  • 1/2 reep witte chocolade
  • Rasp en sap van 1 limoen
  • Boterkoekvorm of springvorm

Hoe maak je de boterkoek met limoen?

Vet je vorm in met wat boter.
Zorg dan dat de boter op kamertemperatuur is en verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de bloem, suiker en zout in een kom en meng door elkaar. Voeg dan de roomboter, 1 ei en de sap en rasp van de limoen toe en meng tot een glad beslag. Een vies klusje, maar omdat het deeg van de boterkoek heel dik wordt kan je dit het beste met je handen doen.

Druk het deeg in de vorm en strijk de bovenkant glad. Kluts een ei en smeer dit op de bovenkant van het deeg (let op, je hoeft niet alles van het ei te gebruiken! Als het maar vochtig is).

Bak de boterkoek 25-30 minuten goudbruin, in de voorverwarmde oven.

Laat afkoelen en smelt dan de chocolade au bain marie. Giet de chocolade over de boterkoek en snijd in blokjes. Je kunt de boterkoek eventueel afmaken met nog wat limoenrasp.